Solo Trumpet cu Tomasz Dabrowski @Moszkva!

PS: Discul solo al lui Tomasz a aparut acum cateva zile!

This album is the culmination of a series of solo concerts celebrating his 30th
birthday performed in 30 cities in 12 different countries over almost seven months, plus three formal
recording sessions held in various locations around Copenhagen.

Concertul in Moszkva Cafe in Oradea a avut loc in data de 29 octombrie 2014, iar cuvintele cronicarului sunt mai jos!Multumire mare si scuze de intarzaiere.

Un concert de trompetă solo din sfera creativă a muzicii e o întreprindere, fără îndoială, intimă, curajoasă, care presupune implicare totală atît din partea protagonistului cît și a eventualului public spectator. Neînfricați fiind, am purces cu mare curiozitate la reprezentația susținută de muzicianul de origine poloneză, Tomasz Dabrowski, pe scena clubului Moszkva Cafe, eveniment ocazionat de cei 30 de ani împliniți de protagonist. 30 de orașe, 30 de concerte, un cadou făcut propriului suflet.

Liniștea creației s-a așternut și concertul a început. Nu a fost o introducere abruptă ci un preludiu subtil, ușor tactil, fizic de-a dreptul. Tehnicile de interpretare s-au derulat la intervale bine stabilite, muzicalitatea fiind prezentă în atmosferă, asigurînd fondul spiritual pentru sunetele fizice emise de un instrument care și-a pierdut caracterul original. Nu a existat o intensitate anume a creației nici o dinamică explozivă menită a incita însă putem vorbi de o anume poetică și lirism care m-a ținut lipit de canapea vreo oră într-o reverie nu lipsită de-o anumită melancolie.

Tenta jazzistică a concertului nu a lipsit însă au fost mai mult nuanțe, scurte intemezzo-uri ce ne apropiau de ceea ce însemna odată jazzul, Tomasz fiind, evident, un bun cunoscător al tradiției jazzistice însă și un fin creator de muzică contemporană, avangarda fiind la ea acasă. A reușit să facă foarte clară diferența între sunet primordial și melodie, coloanele sonore imaginate fiind mai mult un pretext, uneori, pentru a colora spațiul vizual.

A fost un concert reușit, în mare măsură inedit prin poezia pe care o propunea, simbolurile sonore și muzicalitatea reușind să conviețuiască onorabil timp de o oră în care noi, ca public, am reușit să ne reactivăm spiritul în totală discordanță cu lumea exterioară.

 

As Dąbrowski says: “There are a few moments in your life when things change once and for all. To me it is turning 30, simply because for the first time I can feel time is going by faster and faster. Instead of thinking about the past though, I’m looking to the future trying new things, looking for another unopened door. Playing solo is most definitely the most challenging setting I could think of. I decided to give myself a present and celebrate my ‘getting older’ state of mind, with 30 solo concerts in 30 cities in various European countries. There were no other musicians on the bandstand, no electronics or amps, only the trumpet and the mutes. It’s just me dealing with myself, ideas, directions and doubts.”