ELVIS has not left the building yet…

Elvis Costello este unul dintre cei mai importanti compozitori si interpreti ai muzicii usoare contemporane. Cu talentul sau care transcede stilurile, cu textele de certa valoare literara, un personaj care poate fi imediat recunoscut si asta nu doar multumita sonoritatii ci si datorita image-ului: costum, palarie, cravata si ochelari cu rame mari si groase.

Chitaristul si vocalistul Declan Patrick Mac Manus s-a nascut la 25 august 1954 la Londra iar numele de scena l-a luat de la tatal sau, un trompetist de jazz cu origini irlandeze. Prenumele? Eeei, evident de la Aaron Presley…Din a doua jumatate a anilor `70  Elvis Costello a incercat sa calareasca valul energic al pub & punk-rock-ului si cu figura cocheta amintita a devenit un individ cheie al new-wave-ului. Ajutat si acompaniat de “THE ATTRACTIONS” si avind un stil de interpretare nevrotic, a pus pe masa de la inceput discuri impecabile : MY AIM IS TRUE -`77 ; THIS YEAR`S MODEL – `78 ; ARMED FORCES -`79  ,devenite clasice nu doar pentru iubitorii de new-wave, multumita unor hit-uri precum : WATCHING THE DETECTIVES, (I DON`T WANT TO GO TO) CHELSEA  sau OLIVER`S ARMY.Cu timpul a inceput sa se orienteze si spre activitatea de producator, si (cita surpriza?!) primul disc oferit din aceasta calitate tot un clasic a devenit: SPECIALS – albumul de debut al colectivei de ska. Cea mai lunga relatie d epina acum a avut-o tot multumita acitivitatii din scaunul de producator, atunci cind in `85 in urma colaborarii cu trupa de folk-punk POGUES pe albumul lor “RUM SODOMY AND THE LASH” in timpul inregistrarilor s-a cuplat cu bassista-vocalista  Cait O`Riordan, mariajul tinind pina-n 2002.

De la inceputul anilor `80 Costello si-a largit paleta muzicala cu sonoritati country, soul si jazz. In urmatoarele 2 decenii a colaborat cu BRODSKY QUARTET (The Juliet Letters), cintareata de opera Anne Sofie von Otter (For the stars) dar si cu legendarul american Burt Bacharach cu care aveau de realizat doar o piesa dintr-o coloana sonora de film, insa a rezultat un album intreg, minunatul “Painted from memory”. Cu el a cistigat nu doar un GRAMMY in 1999, dar au si aparut impreuna intr-o comedie din seria Austin Powers si cooptindu-l pe Bill Frisell (atentie: vine la SZEGED JAZZ DAYS in 7 noiembrie !) s-a nascut un disc suplimentar : The Sweetest Punch. In acelasi an s-a intimplat ca ELVIS sa reapara in clasamente cu prelucrarea piesei “SHE”  a lui Charles Aznavour pentru filmul “Nothing Hill”. Putin dupa asta a si fost invitat in Rock`n`roll HALL OF FAME impreuna cu toti trupetii din THE ATTRACTIONS (dintre care 2 au ramas alaturi de el si in anii 2000 sub numele THE IMPOSTERS).

Are o relatie de munca (si probabil si de amicitie), de colaborare compozitionala de citeva decenii cu Sir Paul McCartney, dar si cu pianistul de blues din New Orleans Allen Toussaint, cu care in 2006 ca fruct al inspiratiei intinirii a rezultat ” The River in Reverse”. Dupa cea mai recenta colaborare cu trupa de funk-hip-hop THE ROOTS ( Wise up ghost – 2013) Elvis Costello a vorbit despre posibilitatea ca in viitor, macar citiva ani buni, sa nu mai realizeze albume, urmind sa se dedice vietii de familie cu pianista si vocalista Diana Krall, actuala sotie si mama celor 2 baieti gemeni de 7 ani pe care-i au impreuna.
La concerte insa, spre bucuria fanilor, cu siguranta nu a renuntat, pentu ca dupa ce si-a sarbatorit al 6-lea X, in toamna acestui an a pornit intr-un nou turneu solo, cu care pentru prima data in cariera atinge si Ungaria.

Asta daca vreti sa va convingeti ca Elvis inca n-a parasit cladirea…