Intoarcera unei legende – Dan Andrei Aldea in Oradea

Guest post de Adrian Oegar. Multumim Adi!

Dan Andrei Vladimir N. Aldea (n. 9 martie 1950, București) este un cântăreț, poliinstrumentist (chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas), aranjor și compozitor român. Liderul formației Sfinx în anii șaptezeci, s-a stabilit din 1981 în Occident (mai întâi în Belgia, apoi în Germania), unde lucrează ca muzician dedicat studioului de înregistrări.
Asa isi incepe wikipedia.org prezentarea lui Dan Andrei Aldea .

E ceva de genul “ Albert Einstein  este un fizician …”  sau  “ Maica Tereza  este o calugarita …” si exemplele ar putea continua. Pentru multi romani Dan Andrei Aldea reprezinta o adevarata legenda. A lasat in urma lui in Romania o muzica geniala ce nu s-a plecat in fata nici unei norme, au fost necesari 3 ani pentru ca albumul ‘Zalmoxe’ sa treaca de cenzura comunista si sa fie editat.  A trait in  Romania in anii in care ca si artist nu creai doar muzica ci si  intrumentele pe care urma sa creezi muzica ( vezi si cazul Rodion ). Albumul conceptual `Zalmoxe’  scos de Sfinx este probabil cel mai bun album facut vreodata in Romania.

Atunci cand a parasit Romania a facut-o cu capul drept fara sa se uite inapoi, dupa Revolutie a continuat sa ramana consecvent  aprecierilor critice si acide la adresa ‘patriei muma’ (oare nu are dreptate ?). Faptul ca a refuzat sa se intoarca i-a sporit si mai mult legenda, insa iata ca a venit vremea ‘calatorului prin nori ‘ sa rupa tacerea si sa se intoarca in Romania pentru un concert.

Pe taramul musical acasta intoarcere este similara intoarcerii in tara a Regelui Mihai in anii ’90. Pentru Oradea este o mare onoare pe care mi-e frica ca o va putea onora cu greu.
Este evenimentul muzical al anului nu in Oradea ci in Romania!

Concertul va avea loc in data de 8 octombrie de la orele 20 impreuna cu cei de la Pasarea Colibri in cadrul Toamnei Oradene la Filarmonica oradeana.