JAZZ™ 2014 – Line-up & more

JAZZ Timisoara 2014În principiu, concertele gratuite nu sunt un lucru bun, nu ajută pe nimeni. Din contră. Obișnuiești prost consumatorul și apoi o să te întrebi, dacă ești organizator, de ce nu-ți vine nimeni la concert deși prețul unui bilet este accesibil. Sau, dacă ești de cealaltă parte a biletului, de ce nu se mai organizează concerte la tine în oraș.

Iar românii sunt obișnuiți cu astfel de practici. Teoretic, astfel de evenimente nu targetează consumatorul de jazz și n-ar trebui să fie probleme. Chermezele astea gratuite sunt pentru cei mulți, sunt ceva care să placă la toată lumea. Dar practic îl afectează și pe consumatorul de jazz. Dacă nu sunt concerte care să asigure muzicienilor un venit decent, acesta s-ar putea să se reorienteze. Dacă nu există un public suficient cât să formeze o masă critică a cărei contribuție financiară să ajute la supraviețuirea muzicianului, o să rămânem cu concertele gratuite de ziua orașului sau a unui producător de bere sau lanț de hypermarketuri. Și cu sinistrele concerte de Crăciun.

Jazz Timișoara 2014Văd noul festival JAZZ Timișoara ca un fel de fight fire with fire. Nu știu să fie altele care să dea jazz gratis la tot cartierul iar festivalul e deja la a-2a ediție. Anul trecut aproximativ 20.000 oameni au avut ocazia să-i vadă și asculte pe Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray şi a fost transmis de MezzoTV în 44 de ţări. Vrând-nevrând, poporul care era până acum expus la muzici de o calitate îndoielnică, are acum ocazia să interacționeze și cu altceva. Află că există o alternativă la treizecidegradezerozerograde și îțiarăcăpotîțiarătcăpot. Și poate data viitoare o să scoată 10-15-20 de lei din buzunar pentru un bilet la un concert de jazz.

Ediția din acest an se desfășoară săptămâna asta, în intervalul 9 – 11 Iulie, în Piața Victoriei din Timișoara. Accesul este gratuit dar dacă vrei să stai pe scaun într-o zona special amenajată din faţa scenei, trebuie să plătești un abonament de 50 lei dar care este valabil pentru toate cele 3 zile de festival.

Lineup JAZZ™ 2014

9 Iulie 2014

20:00 JazzyBIT
21:00 Andreya Triana

Andreya Triana este una dintre cele mai remarcabile voci apărute pe scena londoneză de downtempo în ultimii ani. De la primul album, lansat în Septembrie 2010 la prestigioasa casă de discuri Ninja Tune, Triana a început o serie de colaborări cu artiști precum Flying Lotus, Mr. Scruff, Breach, Manu Delago sau Bonobo, cel care i-a și produs albumul de debut intitulat “Lost Where I Belong”, imprimând un ambient muzical asemănător cu cel auzit pe “Black Sands”. Comparată cu Nina Simone sau Amy Winehouse, vocea Andreyei Triana iese în evidență datorită asperităților ei și a melanjului de neo-soul, jazz și trip-hop ce o înconjoară

22:30 Terri Lyne Carrington feat. Lizz Wright

Terri Lyne Carrington, va concerta la JAZZ™ însoţită de un grup “all star” format din: Lizz Wright – voce, Tia Fuller – saxofon, Ingrid Jensen – trompetă, Rachel Z – pian/clape, Matthew Stevens – chitară. A colaborat cu Dizzy Gillespie, Stan Getz, Carlos Santana, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Joe Sample, Al Jarreau, Dianne Reeves şi mulţi alţii. Artista a câştigat un premiu GRAMMY în 2012 pentru Best Vocal Jazz Album, iar în 2013 i-a fost decernat premiul GRAMMY pentru Best Instrumental Jazz Album – acordat pentru prima oară unei femei.

10 Iulie 2014

20:00 Blazzaj
21:00 Neil Cowley Trio

Neil Cowley a studiat pianul classic și a interpretat Shostakovich la vârsta de 10 la Queen Elizabeth Hall. Cu trio-ul a fost prezent la cele mai importante festivaluri de jazz din lume, enumerând doar câteva: Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival etc. Muzica lui seamănă în egală măsura cu Debussy și cu Arcade Fire și este destul de puternică pentru a trece peste precepțiile standard ale genului.

22:30 Al Jarreau

Al Jarreau, emblemă a jazz-ului mondial, cu 21 de nominalizări şi 7 premii Grammy câştigate. Premiile Grammy, steaua pe Hollywood Walk of Fame și premiile Downbeat Critics Award, printre care – Best Vocalist of the Year sunt doar câteva dintre distincțiile primite de Al Jarreau datorită stilului unic de interpretare şi a timbrului vocal inconfundabil. De-a lungul anilor, a colaborat cu Miles Davis, George Duke, Joe Sample, George Benson, Chick Corea, Quincy Jones, Natalie Cole, Nancy Wilson, Rick Braun etc.

11 Iulie 2014

20:00 Teo Milea
21:00 The Cat Empire

Cunoscuți în întreaga lume ca fiind una dintre cele mai bune formații live, The Cat Empire asigură o petrecere oriunde ar cânta. Sunetul lor este cel mai bine descris cu ajutorul unei serii de “slash”-uri combinate din mai multe stiluri muzicale: Jazz / Reggae / Funk / Latin / Gypsy / Cuban / Australian. The Cat Empire este în turneu în jurul lumii de peste o decadă, susținând concerte la festivaluri precum Montreal Jazz Festival, Vancouver Jazz Festival, Ottawa Blues Festival, Bonnaroo sau Sumersonic.

22:30 Anoushka Shankar

Anoushka Shankhar a început încă din luna mai un turneu european care conţine câteva concerte la mari festivaluri ale continentului. Într-un interviu acordat “The Guardian”, Anoushkha vorbeşte despre sitar, instrumentul cu care s-a consacrat ca artist: “Am popularizat de una singură ideea că o femeie poate cânta la sitar, un instrument rezervat aproape în exclusivitate bărbaţilor. In india, numarul femeilor care studiază sitarul e în creştere, stiu asta de la scrisorile pe care le primesc zilnic.”