Da’ cum o fo’ cu Cactus Truck in Oradea!

  A monument of courage, of professionalism and absolute surrender. …They lead to a kind of musical insanity for which there is no medicine. …Cactus Truck has all the goodness of the American power blowers like Frank Wright, Charles Gayle and Albert Ayler in their music.

Rinus van der Heijden, Jazzenzo

 

Fără îndoială, să participi la un concert Cactus Truck e o experienţă intensă şi poate fi uşor traumatizantă pentru un auditoriu neavizat. Acesta o fi motivul pentru care, la concertul organizat în 3 august la Moszkva Cafe, publicul s-a autoselecţionat şi a fost prezent în număr redus, dar conştient, la o oră destul de înaintată în noapte. Primul impact, de bună seamă, a fost cel vizual, fiind uşor surprins de tinereţea celor trei protagonişti şi de lipsa de inhibiţie. S-a cîntat la bustul gol cu o frenezie ce friza patologicul, un strigăt al unei generaţii postmoderne cu orice preţ şi bucuria celui ce este transportorul unei tradiţii seculare, jazzul.

John Dikeman-sax, Jasper Stadhouders-guit.& bass,Onno Govaert-drums, sunt trei tipi care, în ciuda vîrstei lor, au o experinţă muzicală nebănuită, s-au învîrtit printre veterani şi au cîntat cu nume care au intrat deja în istoria muzicii improvizate şi nu numai. Cactus Truck e un proiect datat din 2010 avînd la activ peste 100 de concerte atît în Europa cît şi în SUA, cel mai recent fiind turneul american unde l-au avut alături pe terifiantul trombonist Jeb Bishop.

În Oradea s-au prezentat în formula originală de trio, s-a cîntat pe două paliere, bas-tobe-sax.tenor, ghitară-tobe-sax.alto, s-a mers pe schema de abandon total în sunet, muzica fiind un pretext străveziu. Maniera de interpretare la saxofon a lui Dikeman e electrizantă, e o chestiune organică mai mult şi trebuie să recunosc, am răsuflat uşurat, în sfîrşit, un muzician care elimină total raţionalul şi logica. Ghitările şi tobele nu făceau altceva decît să întreţină o stare, însă cu un crescendo care spre final avea, curios lucru, o tentă uşor mistică şi schizoidă.

Energie, forţă, intensitate, iraţional, cam asta a fost reţeta muzicală a unei nopţi calde şi la propriu şi la figurat.

 

1 Comment

Comments are closed.