Jazz Timișoara Festival, prima ediție

Jazz Timișoara Festival 2013Având ca scop creșterea turismului cultural și dezvoltarea unui eveniment internațional în spiritul orașului, la Timișoara are loc în perioada 5 – 7 Iulie 2013, prima ediție a festivalului JAZZ ™.

De ce un festival finanţat din fonduri publice în Timişoara? În primul rând pentru că e extrem de important să definim cultura ca un bun comun, accesibil oricui şi nu ca un produs comercial disponibil în baza unor reguli financiare. E o formă de a asuma rolul Primăriei Municipiului Timişoara ca şi garant al acestui principiu. Politica culturală este cea care poate defini societatea de mâine, una în care nu ne întrebăm doar din ce trăim, dar şi pentru ce trăim şi cum trăim împreună. E în interesul Timişoarei să găzduiască evenimente culturale de amploare, e în interesul Timişoarei să stimuleze viaţa culturală a cetăţii în toate formele ei.

Dan Diaconu, Viceprimar al Municipiului Timișoara

Mai sunt 8 ani până în 2021 când Timișoara poate deveni capitala culturală europeană și până atunci festivalul poate crește frumos iar cei 30.000 de participanți estimați pentru această primă ediție, să se dubleze. Sau tripleze 🙂

Fiecare zi a festivalului conține câte 3 concerte care încep de la ora 19:00 iar line-up-ul se prezintă în felul următor:

Vineri, 5 Iulie
Sebastian Spanache Trio
Pe 1 Iunie 2012 și-au lansat albumul Humanized la Oradea și aici puteți vedea un fragment din concert.
Hidden Orchestra
Night Walks este primul album al acestui proiect scoțian, lansat în 2010 și care le-a adus notorietatea. Pe 1 Octombrie și-au lansat un al 2-lea material discografic, Archipelago. Muzica lor combină elemente de jazz, muzică clasică, rock, hip-hop și electro. Găsiți aici câteva clipuri.
Richard Bona
Intră în categoria muzicienilor cu pagină de Wikipedia 🙂 dar nu strică menționarea câtorva colaborări: Branford Marsalis, Herbie Hancock, Joe Zawinul, Bobby McFerrin, Pat Metheny sau Chick Corea

Sâmbătă, 6 Iulie
Mario & The Teachers
Au fost de câteva ori pe la Oradea, poate de data asta vor fi mai interesanți.
Manu Delago Handmade
O trupă și un concert care nu trebuie ratat. În vara aceasta am avut ocazia să ating și să aud live cum sună un hang, un instrument incredibil. Manu Delago a colaborat cu Bjork, Shpongle și London Symphony Orchestra.
Kurt Elling
Headlinerul celei de a 2-a seri a festivalului, cu siguranță va încânta doamnele nostalgice după Frank Sinatra. A câștigat toate premiile Down Beat Critics Poll în ultimii 13 ani și a fost numit “Vocalistul Anului” de Asociația Jurnaliștilor de Jazz timp de 8 ani la rând.

Duminică, 7 Iulie
iordache
N-are (încă) pagină de Wikipedia dar nu cred că mai e cineva care nu știe despre ce e vorba în propoziție. L-am avut la Oradea în 2010, alături de Sorin Romanescu și de vreo 3 ori cu trupa Kumm. La Jazz Timișoara va performa alături de Dan Alex Mitrofan (ghitară), Uţu Pascu (bass), Florian Radu (trombon), Sebastian Burneci (trompetă), Tavi Scurtu (baterie) și Toni Kühn (clape).
Ilhan Erșahin
“Dacă Radiohead ar cânta jazz, ar suna așa” spune Eric Truffaz despre muzica lui Erșahin. Jazz, electro, reggae, hip hop…o nebunie! Ascultă-l aici, nu doare 🙂
David Murray Infinity Quartet & Macy Gray
Pe 11 Iunie 2013 a lansat împreună cu Macy Gray & Gregory Porter albumul Be My Monster Love. Concertul de la Timișoara va încheia prima ediție a festivalului pe care, cu regret, îl voi rata. Mi-ar fi plăcut să o văd și să o ascult live pe Macy Gray, o voce excepțională pe care o am în playlist încă de la sfărșitul anilor ’90 când și-a lansat primul album, On How Life Is.

Accesul la acest festival este gratuit dar există o zonă special amenajată în fața scenei unde puteți ocupa un scaun, pe toată durata festivalului, contra sumei de 50 lei. Detalii aici.