Muzică de TIFF 2013

Săptămâna trecută am fost la Cluj pentru a participa la a 12-a ediție a Transilvania International Film Festival.

Filme bune sau mai puțin bune dar aici noi avem treabă cu muzica și din acest punct de vedere, ediția din acest an mi-a oferit niște surprize foarte plăcute.

DakhaBrakha @ Casa TIFF - Transilvania International Film Festival 2013Ziua de Joi, pentru mine, a fost cea mai tristă zi din tot festivalul. Dimineață m-am pus să descarc în laptop materialele foto și video din ziua precedentă și nu știu cum s-a întâmplat dar nu am mai găsit filmările concertului DakhaBrakha. Din fericire au filmat și alții și chiar dacă nu se aude foarte bine, vă puteți face o idee despre concertul ucrainienilor care cântă haos etnic. Adică folclorul ucrainean combinat cu trance și jazz.

În transă, pe toată durata concertului, a fost și audiența. În viața mea n-am văzut puhoi de lume tripată în așa hal. În aer nu mirosea nimic suspect și nici timbre nu s-au împărțit la intrare. Era doar muzică.

DakhaBrakha @ Casa TIFF - Transilvania International Film Festival 2013DakhaBrakha venise la TIFF pentru proiecția filmului Earth, ei realizând un acompaniament live. Din păcate nu am ajuns la acest film, cred că experiența a fost cel puțin la fel de interesantă ca și concertul. Important e că a plăcut iar performanceul ulterior de la Casa TIFF a fost un bonus. Sau un bis.

Puteți vedea mai jos o secvență din concert. DakhaBrakha va fi prezentă anul acesta la Sziget.

Sofa Surfers @ Transilvania International Film Festival 2013 Austriecii de la Sofa Surfers combină rockul cu electro, trip-hop, dub și acid jazz iar muzica lor asigură coloana sonoră a filmului Trains of Thoughts. Aceștia au susținut un concert după proiecția filmului. Nu a fost primul lor concert în Cluj, a fost al 2-lea. La primul am aflat că au avut vreo 8 spectatori. De data asta au fost câteva sute bune 🙂 Două piese puteți asculta mai jos.

Sunt curios dacă DakhaBrakha și Sofa Surfers ar fi interesanți pentru orădeni.

Adrian Enescu @ Transilvania International Film Festival 2013 Marea surpriză a festivalului a constat în acordarea premiului pentru întreaga carieră compozitorului Adrian Enescu.

Acesta a fost prezent și la proiecția filmului lui Dan Pița din 1986, Pas în doi, unde a participat la o sesiune de Q&A. Un montaj al acestei întâlniri, din care veți afla câteva lucruri interesante despre muzica de film, puteți vedea mai jos.

Din păcate n-am putut ajunge la Tiger Lillies. În afară de fotografiile oficiale, n-am găsit nici un text sau montaj video. Unii dintre cei care au fost la concert mi-au spus că a fost interesant 🙂

2 Comments

 1. Davis

  Hi!
  I`m a musicology student in Latvia; I`m writing an article about cello in popular/rock music for a small circulation professional music magazine Muzikas Saule (unfortunately the website is only in Latvian, though You can see the cover of the last issue – http://muzikassaule.lv/ ). I also would like to include the Ukrainian band DakhaBrakha; I looked for the visuals in their website, and I found Your photography very fitting for the article: http://www.muzicadevest.ro/wp-content/uploads/2013/06/DakhaBrakha_Transilvania_International_Film_Festival_TIFF_2013.jpg

  Would it be possible to post Your picture with a reference to the author?
  Best regards,
  Davis Engelis

Comments are closed.