Sebastian Spanache Trio – lansare album la Oradea

Sebastian Spanache Trio in OradeaFormat in martie 2012 in componenta Sánta/Pieloiu/Spanache, cu un background artisitc in Expanding Time Colors, trioul lui Sebastian debuteaza anul acesta cu un material discografic proaspat intitulat Humanized. Salutam si ne bucuram de initiativa acestora si de posibilitatea de a-i avea in Oradea, sambata 1 iunie, de la ora 20 la Moszkva Cafe.

„Dacă ar trebui să vorbim despre puținele producții de jazz românesc comparabile cu cele internaționale albumul “Humanized” este cu certitudine una dintre ele. “Sound”-ul acestui grup creat prin colaborarea dintre Sebastian Spanache pian și Fender Rhodes, Radu Pieloiu baterie și Csaba Sánta contrabas, este într-o continuă evoluție de la înființarea acestui trio timișorean din 2011 și până astăzi. Determinarea cu care cei trei lucrează împreună se simte și în muzica lor – rezultatul unor eforturi susținute – și prin acest album se naște un produs artistic care ar putea stabili de departe un standard de calitate pentru acest gen de abordare la noi.

Debutând ca lider, Sebastian Spanache se dovedește a fi un pianist și un compozitor cu o viziune deschisă structurilor muzicale complexe și totodată lirismului unor melodii de finețe și elegantă simplitate. Compozițile sale  sunt construite de multe ori pe riff-uri repetitive, ostinato-uri care amintesc de muzica lui Philip Glass sau Steve Reich, având aerul new-yorkez al jazz-ului “neoclassic” contemporan.  “Sound”-ul grupului este omogen și bine conturat atât prin caracterul compozițiilor și evadările solistice de forță, cât și prin susținerea motorico – ritmică și precizia cu care bateristul Radu Pieloiu și contrabasistul Csaba Sánta stabilesc ferm groove-uri complexe care evoluează spectaculos. Deși trio-ul nu insistă prea mult asupra posibilităților ansamblului ca sonoritate sau interplay, muzica lor excelează prin aranjamentele precis executate și  reușește cu ajutorul ideilor ritmice să creeze un puternic simț al formei, dinamism și momente dramatice de suspans.

citeste intreg review-ul din  JazzCompass

Concertul va avea loc la Moszkva Cafe, sambata, 1 iunie, de la ora 20, bilet 15 lei!

1 Comment

Comments are closed.