Festivalul Sabotage din Timișoara

Sabotage TimișoaraDacă pe alte subiecte e discutabilă faza cu “Timișoara e fruncea”, în zona electro cred că putem considera Timișoara ca fiind un reper important pe harta scenei muzicale electronice 🙂 Cam așa cum  e Oradea în zona muzicii creative, a free jazz-ului.

Îmi pare rău că nu am apucat să merg la nici o ediție TMBase și sper ca festivalul Sabotage să devină un eveniment repetitiv și de referință. Prima ediție are loc la sfârșitul acestei săptămâni, pe 25 Mai, în locanta numită Hala Fructus (Str. Gheorghe Lazăr 26).

Line-up-ul acestei ediții cuprinde 5 nume importante:

Kolapsys

Kolapsys

Dan Postelnicu pe numele său real, deschide evenimentul la ora 21:00.

În 2010 scoate primele mixuri dubstep și drum and bass și la DJ Challenge 2011 debutează în fața publicului. De atunci este prezent la toate edițiile StudentFest și îl regăsim în lineup-uri alături de nume precum DJ Fu & Jungle Drummer, Jade, BTK, Palotai sau Șuie Paparude.

K-lu

K-lu

Chiar dacă e performează funk, hip hop si breaks din 2005, pentru mine Alin Constantin este revelația anului în ceea ce privește scena electro românească, albumul “Chestii, socoteli” aflându-se în playlistul meu pe heavy rotation.

Colaborează cu multe trupe și ajunge cu proiectele în care se implică și ajunge să concerteze în cadrul unor festivaluri de jazz, pe scena Filarmonicii din Timișoara sau în afara țării.

Dubioza Kolektiv

Dubioza Kolektiv

Bosniacii de la Dubioza Kolektiv rup scenele în toată Europa cu abordări inedite de hip-hop, reggae, dub, rock și folclor bosniac iar în 2011 sunt nominalizați la premiile IMPALA pentru “Cel mai bun album independent al anului”.

Petrecerea de lansare a celui de-al patrulea album al trupei, Firma Ilegal, a avut loc în fața parlamentului bosniac, vehementul mesaj de protest împotriva corupției guvernului având un puternic ecou. În 2010 trupa a reusit sa convingă tineretul bosniac să mergă la vot prin concerte în principalele orașe ale Bosniei.

Black Sun Empire / Codebreaker MC

De la primele încercări muzicale din 1993, frații Milan și Micha Heyboer împreuna cu René Verdult au experimentat diferite stiluri. Abordând drum & bass-ul techstep și ajungând astfel să-și construiască propriul sunet, olandezii de la Black Sun Empire sunt azi cel mai reprezentativ grup drum & bass cu influente dark și tech.

Tot în 1993 dar într-o Londră cuprinsă de febra junge, își face apariția și Codebreaker MC. Are numeroase colaborări cu trupe hip-hop și funk datorită interesului său pentru compoziții și jocuri de cuvinte, devenind o figura oarecum neortodoxă în peisaj.

În rândul celebrităților drum & base ajunge prin jocul Grand Theft Auto 3, ca vocea MSXFM pentru Moving Shadow Recordings împreuna cu DJ Timecode (Rob Playford).

Black Sun Empire Codebreaker MC
Mighty Boogie

Mighty Boogie

AnonimTM și TMBase îl influențează la începutul anilor 2000 pe timișoreanul Haidu Bogdan în decizia de a se apuca de muzică.

În 2003 își începe efectiv cariera de DJ printr-un stil unic de a combina reggae, jungle și dubstep care-i vor aduce ulterior numeroase colaborări și participari la evenimente locale și internaționale. Din 2010 produce muzică iar în 2012 participă pentru a doua oară la festivalul de muzică și cultură Bass & Sound System Outlook din Croația.

Prețul unui bilet la Sabotage Festival este de 35 lei dacă se achiziționează de la fața locului sau de 25 lei dacă este cumpărat de la unul dintre partenerii din listă.