Rodion, Alive in Oradea

rodiingara Eu sunt liderul grupului de revelatie a anilor 1978 – 1983: Rodion G.A. din Cluj Napoca! Pacat ca nu am primit nimica pt munca mea si a formatiei! Cred ca nu exista formatie de succes in lume de pe care sa se fi profitat atat de mult ca Rodion G.A. Si care sa nu primeasca nimica de la nimeni in afara de laude! Romania, tara si societate profitoare si nerecunoscatoare, distrugatoare de intelectuali. Ca in romania, ca nicaieri! Am produs o muzica cum nici o alta formatie din tara pe vremea aceea nu a produs! Si totusi muream de foame! In loc sa primim bani de incurajare si pentru munca noastra, noi eram cei ce imparteam tuica de prune! Cartuse de tigari! In stanga si in dreapta, de nu ne ramanea nici de mancare! Amatori din arhivele radio, dupa revolutie au refacut arhivele radio dupa propriul gust de nu a mai ramas in arhive nici macar urma a creatiei noastre care si acum la ora aceasta este mult prea electronic, mult prea modern pentru niste minti care au coborat din munti ca sa lucreze in studiouri de radio! Am 54 de ani si ma gandesc: cum poate un om sa isi distruga o viata intreaga pentru a incanta pe altii cu o muzica de exceptie, pt ca la batranete sa nu aiba nici macar ce sa puna pe masa! Asta in timp ce laudele si aprecierile vin fara incetare din toate partile! Putina lume cunoaste secretele grupului Rodion G.A. din Cluj Napoca. Eu am toate inregistrarile in original si poate ca cineva se va trezi sa le valorifice, poate , candva o firimitura va cadea si pe masa mea, din eventuala afacere.

Nu degeaba au plecat: coanda si alti prea multi intelectuali din tara, au plecat din aceleasi motive…

rodi35years Intr-adevar grupul Rodion G.A. oarecum a fost one man band in ceea ce privesc piesele cele mai multe si cu siguranta cele mai reusite, care erau mult mai bune daca erau facute acasa la domiciliul meu decat in studiouri de radio! Asta pentru ca in studio deja nu te simti ca acasa, si nu-ti dai drumul!!! Piesele erau compuse, interpretate prin suprainregistrari repetate de mine, la toate vocile si toate instrumentele. Dar avem si piese in proportie 40 la suta trase in studio cu toti membrii formatiei, fara care nu concep succesul nostru. Rosca Rodion Ladislau, conducatorul grupului de revelatie al anilor 1978 – 1983, Rodion G.A. din Cluj Napoca

Rodion Rosca, comentarii pe Radio3Net

 

Ba mai mult, apare şi un film documentar – Imagini din vis facut de Sorin Luca, un album scos de o casa de discuri britanică. Îi sînt organizate work-shop-uri, audiţii live, apare şi un grup care îi cîntă piesele. Cu toate acestea însă, Rodion rămîne acelaşi. Văzîndu-l şi auzindu-l Joi seara în clubul Moszkva Cafe, am realizat uşor că avem în faţă cel mai atipic artist român din sfera muzicală, un tip neîncadrat nici unei formule de succes promovate de industria muzicală românească. Să reuşeşti să captivezi audienţa cu ajutorul unui magnetofon vechi de peste 30 de ani şi cu o prezenţă scenică anti-star, nu e puţin lucru. Iar ceea ce pare foarte încurajator e faptul că Rodion nu pare a premedita prea mult lucrurile, fiind, ceea ce puţini îşi permit, el însuşi.

Adevărul e că în acea seară de Joi, Rodion cu muzica lui ne-a executat mental, trecînd prin toate stările psihice posibile, de la tonus pozitiv la paranoia, de la umor la schizofrenie, de la angoase la transe în cea mai curată manieră psihedelică. Muzical, nu ştiu ce să spun, personal n-am găsit un reper de care să mă pot agăţa, unii zic că ar fi influenţe diverse, de la Hawkind trecînd prin kraut-rockul anilor ’70 plus muzica electronică specifică acelei perioade însă mi se pare o clasificare sterilă. Folosind într-adevăr elemente din multe genuri muzicale, rezultatul e unul personal, cele cîteva zeci de piese ascultate avînd un numitor comun şi o marcă proprie inconfundabilă. Sound-ul a fost absolut monstruos, in sensul cel mai bun, şi probabil, cei mai mulţi ne-am întrebat cum ar fi sunat Rodion cu o trupă pe scenă cîntînd acele piese halucinante.

„Cântec Fulger”, „Citadela”, „Marşul Invidioşilor”, „Ore”, „Imagini din vis” sunt piese care, probabil, vor apărea în curând pe albumul anunţat, „The Lost Tapes”, un album necesar, cred eu, care va tulbura mult apele muzicale locale. Schema pe care a ales-o Rodion e una independentă, fără doar şi poate, nu văd pe cineva în măsură să-i impună o anume producţie muzicală ori concesii populare de dragul divertismentului. E un moment de opinie favorabilă artistului Rodion, mult aşteptat de unii, descoperit acum de alţii, aş spune că e o reparaţie morală necesară pentru un om care a înnotat zeci de ani împotriva curentului principal.

P.S.: In seara asta, Luni, 13 Mai, de la ora 22:00, in cadrul emisiunii radiofonice “Melatonina” a lui Daika Attila de la Radio Transilvania Oradea, puteti asculta cateva inregistrari live facute din cadrul concertului din Oradea si un interviu proaspat cu Rodion! Live streaming aici.

3 Comments

  1. rodion ladislau rosca

    Hey , Prieteni dragi si colegi de viata !

    noduri in gat simt cand ma gandesc ca nu gasesc cuvintele potrivite indeajuns pentru a va multumi Voua , adevarati fani al calitatii , dar si aparatori pasionati al persoanei mele . Efortul depus de voi , in incercarea voastra de a repara cat de cat nedreptatea comisa de ignoranta industrie muziala romaneasca , fata de mine si intreaga mea tinerete irosita , in van , doar pentru o simpla pasiune : muzica , se pare ca si-a aratat rodul. este prima oara in viata mea ca simt ca nu sunt singur , si ca am Prieteni mult mai multi decat am crezut ca voi avea vreodata. Fara indoiala , fara existenta voastra , nici eu nu as exista astazi. Va multumesc mult. Dumnezeu sa va ajute prieteni dragi ! cu stima si respect : rodion ladislau rosca

Comments are closed.