Tudósok, premiera in Oradea!

tudosok@oradeaVa ziceam acum cateva zile ca sunt putine bandurile maghiare care mi-au atras atentia in mod deosebit in ultimii 20 de ani. Alaturi de cei de la Korai Orom, Tudósok se numara printre ele. Si vin in Oradea.

Duminica, 5 mai, de Pastele orthodox, la Moszkva Cafe, de la ora 20, bilet 15 lei.

Au un material discografic proaspat, funky shit, plin de energie si voie buna, iar textele mai ca as invata limba maghiara pentru ele:). Discurile vechi se pot descarca gratis de pe Bandcampul lor, de ACI adica!

Line up:

drMáriás – vocals, alto sax, trumpet
Ambrus Tövisházi – organ
Dávid Endrei – bass
Gergely Jeli – drums

Va las cu comunicatele de presa in engleza si maghiara!

A Tudósok napjaink legırültebb szuper-gruppja: a mikrofonnál kegyetlen írónk és festınk, a zenekar-alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, a Péterfy Bori and Love Band kitőnı vezetıje játszik billentyős hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítı futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Duna-kanyar legjobb dobosa zúzza a bıröket.

A Tudósok olyan stílusteremtı zenekar, amely a megszokott zenei irányzatokat kikerülve, közhelyeit kiforgatva egy vérbeli kelet-európai kritikus, szórakoztató és katarzis-produktív zenei nyelvet alakított ki, amely egyszerre jazz és underground, funk és punk, világzene és avantgárd. Vidáman tragikus dalszövegeik és semmihez sem hasonlítható sodró zenéjük napról-napra egyre több bölcs és naiv rajongót nyer az ember felszabadítása és az értelmes túlélés ügyének.

Ezúttal legújabb, A legszebb szerelmes dalok címő lemezüket mutatják be, melynek friss ırültsége és páratlan lendülete sok-sok könnyes kacagást, önfeledt éneklést és felindultságból elkövetett szexuális táncot ígér minden kedves hallgatójának.

A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más.

Tudósok-set-2EN

Tudósok is a major representative of the independent music scene in Hungary and Central Europe ont he borders of underground, pop, jayy and progressive music, who mix poetry, music and performance into a uniquely powerful, original and special artistic language. Their music is a seven-handed drum fluctuation, a warm bass that pumps up the throat, a sax and trumpet that pierce the heart, an organ that teases your lungs and takes you to the sky and lyrics that shuttle away the brain. Their sound is a true synthesis of pop and punk, influences of East and West through powerful atavistic improvisation, deconstructed pop rock and no wave jazz into a uniquely original scream joyful to hear. Their concerts bring you to a world halfway between the Talking Heads and Alexander Scriabin, Nirvana and Mozart, Captain Beefheart and Theolonius Monk, Scrillex and Béla Bartók.