Rodion Ladislau Roșca, acest Syd Barrett al Romaniei in Oradea!

rodion-a3-4webOare cum ar fi fost dacă Rodion Ladislau Roșca n-ar fi trăit în România ci în orice altă țară din Europa de Vest, din Europa de dincolo de cortina de fier? Sunt sigur că dacă ar fi trăit în Anglia, alta ar fi fost componența Pink Floyd. 🙂 Nu-mi pot da seama dacă Syd Barrett ar fi ieșit total din ecuație, dacă ar fi fost parteneri sau doar l-ar fi înlocuit. Dar cu siguranță s-ar fi întâlnit pe undeva, cumva.

Mai departe apare o altă variabilă, mult mai nasoală: având acces la tehnologie și nefiind nevoit să improvizeze, creația lui Rodion ar fi fost și mai interesantă sau din contră? Iar în acest punct imaginația mea refuză să mai funcționeze și încerc să mă împac cu situația. Poate e mai bine așa, poate vor merita cei 35 de ani de așteptare.

La sfărșitul anilor ’70, Rodion Roșca împreună cu Gicu Farcaș și Adrian Căpraru formează trupa Rodion GA. Sunetul lor era ceva de neconceput în muzica românească a acelor vremuri. Altfel spus, așa ceva nu se exista. Dar dincolo era Kraftwerk, Jethro Tull, Hendrix sau Led Zeppelin iar Rodion îi asculta like there’s no tomorrow.

Singura apariție discografică a fost pe o compilație Electrecord, Formații Rock – Volumul 5, cu doar 2 melodii. Au mai fost înregistrate alte 5 piese dar n-au mai apărut pe nici un disc. Din fericire, inginerul de sunet i-a permis lui Rodion să-și tragă piesele și pe propriile sale scule și astfel acesta a reușit să-și mixeze propriile piese care au ajuns pe la posturile de radio unde au rupt topurile acelor vremuri.

Trupa Rodion GA susțin numeroase concerte pe la festivalurile din țară și pe unde mai au ocazia iar în ’87, anul în care moare mama lui Rodion, se rupe filmul. Acum Rodion trăiește în Așchileul Mare, un sat la 30 de Km de Cluj și așteaptă data de 28 Mai 2013 când își va lansa primul album, “The Lost Tapes“.

Acest album cu 10 piese reprezintă un moment important pentru muzica românească. Sper ca după lansarea lui, Rodion să facă cu greu față concertelor. Cu siguranță o să circule mult în afara țării dar aș vrea să o facă și-n România.

Pe 9 Mai 2013, orădenii au ocazia să fie printre primii care pot merge la un concert Rodion Ladislau Roșca. Concertul va fi precedat de un workshop în care veți putea vedea cum a reușit să facă această muzică în acei ani și cum se mixează de pe benzi de magnetofon.

Concertul & workshop-ul încep de la ora 20:00, Joi 9 Mai la Moszkva Cafe iar biletul costă 10 lei.