Ig & Ab – jurnal sentimental de turneu

Cu sunetul lui Ab m-am intalnit prima data live intr-o dimineata din iulie prin 2010, dimineata ne regasea impreuna cu Paal la o cafea pe terasa de la Barock hotel, de undeva din subsolul hoteleului un clarinet isi facea incalzirea si gama. Cafeaua s-a racit, tigara a ramas suspendata in bucla sonora a clarinetului vidat, Paal a incetat sa se joaca cu degetele pe masa. “Is Ab, rehearsing for his gig!”. Apoi bass-ul lui John Lindberg, morning glory! Cumva ne-am trezit, au aparut cei doi pe terasa, introduceri, zambete firesti, atmosfera de Nickelsdorf. Iar in acea seara a urmat un highlight personal al acelei editii a Konfronationen-ului. Duo Baars si John Lindberg (initial era vorba de trio impreuna cu Andrew Cyrille, din motive obiective nefiind posibil) cu un omagiu adus lui John Carter. Fermecator basm!

ab baars

 

 

 

 

 

 

 

Toamna lui 2011, turneu aniversar european de 20 de ani al trio-ului lui Ab, impreuna cu Vincent Chancey si Fay Victor, reusesc sa ii aduc in Oradea si cumva sa reluam povestile ce au inceput cu un an inainte. Vara lui 2012, din nou la Nickelsdorf, de data asta ma alaturi de Ab ma intalnesc si cu Ig Henneman. Au fost niste nopti funky cu cei doi. Ok, la anul trebuie sa facem un turneu in Romania. I’m in!

Ce a iesit? Trei concerte si un workshop, Bucuresti, Timisoara si Oradea. Am fost la Timisoara si Oradea, unde m-au fermecat de fiecare data. Repertoriul s-a axat pe discul nou, rezultat in urma turneului celor doi din U.S. de la sfarsitul anului trecut, un disc copt, rezultat al unor compozitii si lecturi frumoase. Impartasite live cu bucurie si sensibilitate. Si impreuna, cumva in aceeasi masura si tonalitate.

Dincolo de sunteul si poezia impartasita de cei doi, dupa fiecare haiku sonor imi ramanea ceva. Persistenta memoriei auditive transpusa intr-o scala sentimentala ce exista in fiecare dintre noi, doar trebuie scoasa la “interval”. Si cand acest lucru e facut cu un control deplin al instrumentului si compozitiei, cu efuziunile improvizatorice (la randul lor bine temperate), transpunerea intr-un univers ideatic devine posibila.

 

 

Vezi cum o fo’ si pentru Diana la Bucuresti, iar recenzia lui Gabi o gasesti aici!

 

Turneul celor doi a fost posibil cu sprijinul Ambasadei Regatului Olandez din Bucuresti, Jadd, Proges, Casa de Cultura a Municipiului Oradea, Jazzissimo Lounge. Multumim !

1 Comment

Comments are closed.