Incepem anul 2013 cu o propunere din seria evenimentelor “incomode”, cu care v-am obisnuit deja, cu un duo olandez, reprezentant al muzicii improvizate, ce activeaza impreuna de mai bine de 10 ani. Este vorba de Ig Henneman si Ab Baars (pe el cu siguranta vi-l amintiti din proiectul ce l-am prezentat in toamna lui 2011 in Oradea). Si o facem pe plan national cu suportul Ambasadei Regatului Olandez din Bucuresti.
(…) There’s a breathless tension and expectation in these musical dialogues, as if neither participant has any idea what is coming next and the music trembles on the edge of revelation. It has no need for any of the trappings of jazz or classical or any other kind of music. It is sound discovered and organized with no preconceived notions and it is both incredibly touching and intellectually thrilling at the same time.
–Ed Hazell Signal to Noise #61 Spring 2011
Ab Baars si Ig Henneman sunt printre cei mai de seama reprezentanti ai scenei muzicii improvizate din Olanda. Concertele lor se bazeaza pe compozitii proprii si pe material complet improvizat.
Duo-ul Baars-Henneman s-a nascut in timpul festivalului “ControIndicazioni” din 1999 de la Roma.
De atunci Ab Baars si Ig Henneman au participat la numeroase festivaluri international e si au sustinut concerte fie in formula aceasta de duo , fie cu propriile lor grupuri, realizand turnee in Olanda, Germania, Italia, Japonia, Canada, Brazilia, Norvegia sau recent in Statele Unite, turneu in urma caruia la inceputul lunii februarie 2013 isi vor lansa discul “Autumn Songs”.
Ab Baars canta la saxofon tenor, clarinet si shakuhachi si este leaderul propriilor sale formatii Ab Baars Trio si Quartet si de cateva decenii membru in celebra ICP Orchestra condusa de alte doua nume mari ale scenei muzicii creative olandeze: Misha Mengelberg si Han Bennink.
Un maestru al formei, Ab Baars ofera tot ceea ce e mai bun in muzica improvizatorica olandeza. Desi regasim arareori in ea ritmuri de swing, muzica lui Ab Baars este mereu catchy si asta pentru ca se raporteaza mereu la esenta si are intotdeauna un sunet clar, distinct.
Influentat de saxofonistul american Roscoe Mitchell, cu care a lucrat dealtfel in 1986, dar si de participarea sa in Monk Project (cu Instant Composers Pool, dirijata de Misha Mengelberg), Baars are propriul sau stil, inconfundabil, un stil pe care Misha Mengelberg l-a numit “ab music”.
La varsta de 15 ani, Ab Baars canta la saxofon in Philips Marching Band si in alte grupuri locale in Eindhoven. Din 1976 pina in 1981, a studiat saxofonul cu Leo van Oostrom la Conservatorul din Rotterdam. A primit in 1989 o bursa din partea Ministerului Culturii din Olanda pentru a studia cu clarinetistul compozitor John Carter in Los Angeles. In acelasi an a primit prestigiosul Boy Edgar Award. In 2005, Baars a inceput sa cante la shakuhachi (un fel de flaut japonez din bambus ) si ia lectii cu Kees Kort, Christopher Blasdel si Takeo Yamashiro.
Dintre artistii cu care a colaborat sa-I amintim pe Han Bennink, Jaap Blonk, Alberto Braida, Anthony Braxton, John Carter, The Ex, Cor Fuhler, Ben Goldberg, Tristan Honsinger, François Houle, George Lewis, Michael Moore, Sunny Murray, Sonic Youth, Fabrizio Spera, Cecil Taylor, Roger Turner, Ken Vandermark, Veryan Weston, Wolter Wierbos, Michiyo Yagi, poetii H.C. ten Berge si Diane Régimbald, dansatorii Beppie Blankert, Hisako Horikawa, Masako Noguchi si Katie Duck’s Magpie Company.
Ig Henneman, violonista si compozitoare, este lidera grupurilor sale reunind muzicieni din diverse teritorii muzicale , radical free improvisation, jazz, muzica contemporana. A scris muzica pentru film si teatru, iar ca muzician improvizator formatiile sale de baza au fost Ig Henneman Sextet, Duo Baars-Henneman si Queen Mab Trio.
L-a avut profesor pe compozitorul danez Robert Heppener, iar din anii 90 muzica compozitoarelor ruse Galina Ustvolskaya si Sofia Gubaidulina a fost o inspiratie pentru Henneman.
La 5 ani lua lectii de pian iar la 11 a inceput sa cante la vioara. La conservator, initial a studiat pianul, dar vioara a devenit apoi instrumental de baza. Ig Henneman a cantat in cateva orchestra simfonice inainte de a infiinta legendara trupa rock FC Gerania, care-I canta primele compozitii. Una dintre primele sale lucrari este muzica pentru filmul mut din 1927 Baby Ryazanskye semnat de Olga Preobrasjenskaja. In prezent este recunoscuta ca una dintre figurile importante ale asa numitului ‘New Dutch Swing’ din Amsterdam .
Ig Henneman a colaborat cu artisti ca Alberto Braida, Han Buhrs, Axel Doerner, Martin van Duynhoven, Katrien Ex, Lori Freedman, Mark Helias, Tristan Honsinger, François Houle, Wilbert de Joode, Theo Jörgensmann, Takuji Kawai, Peggy Lee, Marilyn Lerner, Sabina Meyer, Michael Moore, Phil Minton, Ernst Reijseger, Misha Mengelberg, Roswell Rudd, Fabrizio Spera, Roger Turner, Veryan Weston, Wolter Wierbos, dansatorii Hisako Horikawa si Masako Noguchi sau poetii H. C. ten Berge si Diane Régimbald.
Datele de desfasurare a concertelor din cadrul Romanian Winter Tour:
- Bucuresti, 7 Februarie, workshop & concert: workshop – ora 12 la Univesitatea Nationala de Muzica Bucuresti, sala George Enescu, concert ora: 19 in aceeasi locatie, intrarea libera
- Timisoara, 8 februarie, ora 21, Jazzisimo Lounge Club, bilet: 20 lei, multumiri lui Marius Giura
- Oradea, 9 februarie, Casa de Cultura a Municipiului Oradea, ora 19, bilet: 15 lei cu sprijinul Casei de Cultura a Municipiului Oradea, A.P.T.O.R. si PROGES
Ab Baars / Ig Henneman Romanian Winter Tour este un eveniment organizat de MuzicadeVest si Jadd cu sprijinul Ambasadei Regatului Olandez din Bucuresti.
8 Comments
Comments are closed.