Iarna pe uliță cu Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradițională “Icoane”

Încălzit în toamnă cu Trei Parale dar mai cu seamă pentru că eu nu-s de loc din Oradea și nici măcar din Transilvania, n-am vrut să ratez concertul de Colinde și cântece rituale din Transilvania, susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradițională “Icoane” la teatrul Regina Maria. Și bine am făcut că nu l-am ratat.

Iarna pe ulita - George CosbucMă așteptam la un spectacol trippy, folclorul românesc autentic fiind foarte capabil de așa ceva. Dar cu proiecțiile și cele câteva momente cu niște vechi înregistrări autentice, a fost de-a dreptul mindfuck. Prima parte a concertului a constat în cântece de ritual, cântece pentru diverse momente din viața omului: naștere, nuntă, cătănie, muncă etc.

Inițial m-am enervat când am auzit plângând în sala teatrului un prunc de nici 2 ani. E foarte bine să-i arăți copilului, să-l expui la lucruri interesante dar există un timp potrivit pentru fiecare. Dar apoi, în a 2-a parte, cea în care s-au cântat colindele, scâncetele sporadice ale pruncului și proiecțiile m-au transpus într-o lume pe care nu am cunoscut-o în realitate (sunt născut și crescut la oraș, fără bunici “la țară”) ci doar prin intermediul unei coperți care mi-a rămas lipită pe creier și pe care orice “optzecist” o cunoaște.

Dacă aveți ocazia, mergeți la acest concert că bine a fi.