Timișoara Capital Jazz Festival

Timișoara Capital Jazz FestivalA 4-a ediție a Timișoara Capital Jazz Festival, începe azi, de la ora 19:00, la Colegiului Național de Artă Ion Vidu din Timișoara

Tingvall Trio adică Martin Tingvall (pian), Omar Rodriguez Calvo (contrabass), Jürgen Spiegel (tobe), este grupul care deschide festivalul, a apărut pe scena europeană de jazz în 2003. Primele trei albume, concepute cumva ca o trilogie (Skagerrak, Norr, Vattensaga) s-au constituit în trepte de evoluţie muzicală, asigurându-le în cele din urmă recunoaşterea. Cu ultimul album, Vägen (2011), s-au impus deja ca o trupă omogenă, cu o voce a lor distinctă, cucerind anul acesta “Best live act of the year” din partea Echo jazz din Germania.

Încercăm și în acest an să fim la înălțimea exigențelor publicului timișorean, prezentând un program valoros și original. Vor putea fi văzute și ascultate cele 3 grupuri timișorene, care intr-un timp destul de scurt s-au impus pe scena națională, ca cele mai valoroase ale tinerei generații de muzicieni din România: Sebastian Spanache Trio (Sebastian Spanache, Csaba Santa, Radu Pieloiu), JazzyBIT (Teodor Pop, Mihai Moldoveanu, Szabo Csongor-Zsolt) și The New Dimension (Alex Bozo Mitrofan, Tony Kuhn, Tavi Scurtu, Michael Acker).

În a doua zi a festivalului, va putea fi urmarit, în premiera la Timișoara, grupul vocal Jazzapella. Uun sextet vocal mixt a cappella de jazz, înfiinţat în Bucureşti în anul 2011. Grupul are un repertoriu format din standarde de jazz în aranjament propriu, compoziţii proprii (swing, bossa-nova etc) şi aranjamente originale, speciale pentru genul a cappella, ale unor şlagăre pop-rock.

Seara a doua și festivalul, vor fi încheiate de 2 nume foarte importante ale scenei europene de jazz contemporan: Anja Lechner (violoncel) și Francois Couturier (pian). Afinitatea muzicală între Anja Lechner şi François Couturier a devenit evidentă în concertele şi înregistrările lor cu Tarkovsky Quartet. Vor interpreta piese de G.I. Gurdjieff, Federico Mompou şi Anouar Brahem dar şi compoziţiile proprii ale lui Couturier

Biletele se pot procura de la casieria Teatrului Național din Timișoara, prețul lor fiind de 30 lei. Evenimentul este produs de Fundatia culturala Jazz Banat, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și al Consiliului Județean Timiș.