New adventures in Polish Jazz! Cu Mikolaj Trzaska și Rafal Mazur în Oradea

A venit toamana, s-au cules strugurii, s-a baut palinca, vine iarna, hai sa ascultam si niste muzica live.

MuzicaDeVest reia seria evenimentelor incomode live in Oradea si propune pentru acest sfarsit de luna, o incursiune in prezentul si viitorul scolii poloneze de jazz.

E drept, mai mult o aventura in explorarea unei scoli aparte in istoria muzicii europene, o scoala care a dat nume mari in aceasta zona a muzicii improvizate si culte in ultimii 70 de ani. Ma refer aici la  Krzysztof Komeda,  Andrzej Trzaskowski,  Zbigniew Namysłowski,  Krzysztof PendereckiWitold LutosławskiTadeusz BairdHenryk Mikołaj Górecki.

Deci, o istorie bogata si speciala a sunetului polac, care in perioada comunista a reprezentat un manifest fatis la adresa regimului opresor. Nu numai in muzica s-a putut gasi aceasta manifestare a individualitatii poloneze. La sfarsitul verii au fost proiectate niste filme pe Corso-ul oradean, referitoare la metodele de rezistenta individuale si de masa a poporului polonez in anii ’70-’80, alpinism, moda, etc. S-a intamplat si in Romania, dar cu sincope mari si la alta scara.

(artwork by George Staicu - rogvaiv.com)

No binie, sa revenim la oile noastre. Doua la numar, asta va propunem. Un duo: saxofon si guitara bass acustica. Cu doi dintre reprezentantii recunoscuti in scena de jazz si muzica improvizata/creativa pe plan mondial.

E vorba de Mikolaj Trzaska, un artist complex cu colaborari multiple si compozitii extrem de personale si imbibate de ethosul est-european in ultimii 20 de ani si de Rafal Mazur, de formatie clasica, cu un limbaj sonor ce depaseste spatiul european de multe ori, excursiile lui auditive publice intalnind spatii filozofice extrem orientale, autentic Zen music (fara a fi insa Feng-shui, sic!) si avand self-controlul artelor martiale, al caror posesor de centura neagra este. Care este! Cum se zice 🙂

Curiosi?

Concertul va avea loc la Casa de Cultura a Municipiului Oradea, langa Agentia Tarom din centru si nu la Casa de Cultura a Sindicatelor, in data de 30 Octombrie, Marti, de la ora 20, biletul costa doar 13 lei. Biletele vor putea fi achizitionate de la casieria Casei de Cultura (saptamana viitoare vor fi puse in vanzare) sau in seara evenimentului.

Organizatori: MuzicaDeVest.ro, Asociatia Profesionala a Terapeutilor Ocupationali din Romania, Casa de Cultura a Municipiului Oradea. Pe partea de promovare, ne bazăm si pe Institutul Polonez Bucuresti