Cine e madam Burana, unde cântă și pentru câți bani

Carmina Burana - România LiberăPentru jurnaliștii de la România Liberă și inteligenții care au scris comunicatul de presă, Carmina Burana este o simplă colecție populară de poeme satirice scrise de studenți supărați pe biserică, taxe etc. Din cauza asta, nu a participat niciodată la o competiție de tipul got talent, nici la fetivalul de la Mamaia și nici măcar la Eurovision. Nu mai zic de cântat la nunți, botezuri și alte cumetrii.

În 1935, compozitorul Carl Orff găsește această colecție de poeme și inspirat de ele, face acel lucru la care se pricepea cel mai bine: compune muzică pentru ele. Rezultatul este o cantată (denumire generică pentru un tip de compoziție care include voce și orechestră) pe care Orff o include într-o trilogie numită Trionfi.

Începutul și sfârșitul acestei cantate se numește “Fortuna Imperatrix Mundi” și conține bine cunoscuta secvență “O fortuna”, pe care o puteți asculta mai jos în diverse interpretări.

Orădenii sau cei care au treabă pe aici în 8 Octombrie, pot merge la Casa de Cultura a Sindicatelor unde Teatrul Național din Târgu Mureș pune în scenă, în regia lui Gigi Căciuleanu, opera “Carmina Burana” într-un spectacol de teatru coregrafic. Evenimentul face parte din festivalul “Toamna Orădeană“, începe la ora 20:00 și biletul costă doar 20 lei