Oradea Open Stage

Oradea Open StageProject Urbal, niște oameni care fac foarte multe chestii mișto în Oradea, a organizat Vineri la Moszkva Cafe o treabă numită Open Stage. Un fel de orădenii au talent dar fără câini care fac tumba. S-a dat posibilitatea unor tineri să urce pe o scenă și să cânte…ce știu ei mai bine. E mult spus tineri, copii în toată firea.

Problema a apărut când le-a venit ideea să bage în ecuație și un juriu și printre alții m-au inoportunat și pe mine. Vreo 3 zile m-am luptat să refuz dar într-un final am cedat. E greu să lupți cu ei ea. M-a convins când mi-a zis că în juriu o să fie și un cunoscut muzician orădean și care, în opinia mea, râmas ușor blocat într-o epocă de mult apusă și o zonă muzicală de o calitate îndoielnică. M-am speriat, spun drept, să rămână pruncii aștia pe mâna lui și cine-știe-cum să ajungă pe la Mamaia sau Eurovision. Și așa ei aud tot timpul că nu sunt buni de nimic, că nu vom avea de la cine să mâncăm o pensie, hai să facem să fie bine. În final am ajuns în juriu alături de un actor foarte mișto de la teatrul Regina Maria, Richard Balint și colegu’ George.

Oradea Open Stage

Habar n-am avut ce o să fie și cum o să fie. Abia la fața locului am aflat că sunt 8 trupe înscrise și asta e lucru mare pentru un oraș de mărimea Oradiei. Poate sunt mai mulți dar n-au știu de eveniment sau le-a fost frică de ceva. Prima e scuzabilă, a 2-a nu. Una peste alta, în Oradea există potențial enorm. Vineri seara mi-au sângerat urechile dar am avut și un moment de “așa ceva nu se există, aștia unde s-au ascuns până acum, de ce nu știm de ei?”

Nu o să insist asupra celor care n-au confirmat. Sunt copii, au timp, e bine că încearcă să facă muzică, că au astfel de preocupări. Mi-ar plăcea totuși să mă trezesc într-o dimineață și prima știre pe care o aflu e că s-au desființat școlile populare de artă. Îmi pare absolut îngrozitor ce învață copiii acolo. Aveți mai jos un scurt rezumat, aproximativ 1 minut pentru fiecare trupă, exact în ordinea în care au urcat pe scenă.

Prima a fost Oros Larisa, o copilă de 16 ani cu o voce bună dar cu ghinion. Nu are cine să o îndrume, să-i deschidă ochii, urechile și mintea. Ceea ce vedeți și auziți, este produsul unei școli populare de artă. Găsesc îngrozitor ca un copil născut în a 2-a jumătate a anilor ’90, să cânte chestii de Revelion ’84.

Ea trebuie să asculte muzică din 2012 dar nu aia de la TV sau radio. E ca un burete la vârsta ei și foarte ușor se poate duce pe un drum greșit. Nu e OK ca după 12 ani de studiu (nu știu dacă toți au fost făcuți în cadrul acestei instituții) să fii o Mirabela Dauer. Sper să nu o întristeze și descurajeze aceste lucruri, în mare parte i s-a explicat și Vineri seara. Problema e că se duce într-o direcție greșită, un drum care se oprește într-o trupă de restaurant/nuntă/vapor unde o să presteze coveruri Gloria Gaynor. Și e păcat.

AnySound @ Oradea Open StageRevelația serii au fost pruncii de la AnySound. Sunt absolut incredibili! Au 15-16 ani, piese proprii, un sunet actual și o carismă de pici de pe scaun. Aștia au fost făcuți pe scenă!

Andrei a rupt o coardă încă de la prima piesă dar asta nu l-a împiedicat să cânte și până la sfârșit a mai dovedit vreo două. Mark e un prunc tare nebun, mereu pe fază cu o replică. Se completează amandoi foarte bine. Tobarul Gergő e ala serios, care echilibrează balanța.

Îmi pare rău că nu se aude foarte bine. Sunetistul dădea vina pe mixere, pe microfoane, pe alinierea planetelor iar acestea nu aveau nimic împotrivă. Premiul concursului a constat în posibilitatea de a ține un concert întreg pe scena din Moszkva Cafe și abia aștept să-i văd și ascult în condiții mai bune.

Dar și mai rău îmi pare că nu vor cânta în cadrul ediției din acest an a festivalului Toamna Orădeană. Am văzut că au apărut chestii noi în cadrul festivalului și nu cred că ar fi chiar atât de dificilă introducerea în lineup a unei trupe orădene. Pentru ei, la vârsta lor, un an este mult, se pot întâmpla multe. Trebuie sprijiniți ACUM. Sper că vor continua proiectul și la ediția viitoare a Toamnei Orădene, să accepte într-un final să cânte pro bono, fee-ul lor neputând fi onorat deoarece îl va depăși pe cel cumulat al Direcției V, Dorobanțu și Gheorghe Gheorghiu 🙂

Mai multe fotografii, găsiți aici