Sign Out, Oradea, Video Art Event

Sintagma „Sign out“, „Esci“ ori „Deconnexion“ utilizată de limbajul tehnologic al lumii virtuale, reprezintă posibilitatea prin care individul, aflat în interiorul orcarui sistem, poate ieşi în afara acestuia.

Se naşte astfel o relaţionare indirectă între lumea virtuală şi lumea reală a cărui conţinut cuprinde nuanţe sofisticate, poziţii atitudinale, diferenţe de opinii care duc la de-fragmentare, di-vizare, re-compunere, re-vizuire, re-modelare, re-gândire.

  1. Prin extensie, putem considera posibilitatea acestei accesări ca opţiune personală de a nu mai participa la diferitele formule contextuale impuse de graniţele parametrilor standard trasaţi de sistemele de organizare socială.
  2. Lumea virtuală dă posibilitatea de a exploata la maximum capacităţile creative ale individului iar cel mai concludent argument ìn acest sens rezidă poate tocmai în posibilitatea libertăţii individului de a renunţa la acest cyberspace în orice moment.
  3. Spaţiul virtual devine un spaţiu în care eludarea controlului exercitat de sistemele de orice tip devine principala provocare adresată omului contemporan. Fenomene de amploare arată că lumea virtuală nu poate fi controlată în totalitate şi plecând de aici se naşte speranţa eliberări şi în lumea reală.
  4. Scoaterea la iveală a informaţiilor strict secrete şi publicate sub forma anonimatului (vezi WikiLeaks) precum şi apariţia reţelelor de socializare precum Facebook, My Space etc se face prin aceste lumi paralele virtuale ce răspund nevoilor şi fragilitatii individului faţă de de violenţa exercitată asupra sa de sisteme dezumanizate şi ostile, faţă de nevoile omului recent. Aceste reţele de socializare sunt exemple elocvente în acest sens.
  5. Intr-o lume în care fiecare individul se identifică într-o anumită măsură cu domnul K (Kafka Castelul) în care sisteme mult prea standardizate, invadate de proceduri osificate ce în unele cazuri au efecte retrograde asupra individului pentru că nu sunt adaptate necesităţilor reale ale societăţii, apare la orizont o uşă pe care pe care se posteză “profetic” sintagma “sign out”.

Accesarea din perspectiva dimensiunii artistice a acestei sintagme are în vedere libertatea de care poate beneficia capacitatea individului creator din zona media cu scopul de a influenţa evoluţia şi reglarea sistemelor de organizare disfuncţionale din diverse domenii socio-cultural-politice etc şi nu în ultimul rând de a umaniza o realitate contingentă folosindu-se, paradoxal, de un instrument oferit de o realitate virtuală.

Curator Conf. univ. Dr. Gabriela Diana Gavrilas

Inserat fiind în programul celei de a XVI-a ediții a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, acest eveniment se va desfășura pe data de 16 și 17 Mai, anul curent, la Oradea. Programul va începe pe data de 16 Mai la ora 10:00 cu o conferință de presă și va continua la ora 15:00 cu conferința internațională la care vor participa Prof. univ. dr. Alexandra Titu, Lect.univ.dr. Rudolf Bone și Conf. univ. dr. Ramona Novicov. Ambele se vor desfășura în pavilionul M din campusul Universității din Oradea.

Evenimentul va continua a doua zi începând cu ora 10:00, în același loc, cu conferința susținută de Prof. univ. dr. Oliver Grau de la Universitatea Dunărea (Donau-Universität) din Krems, Austria. A III-a ediție a evenimentului din anul acesta se va încheia cu expoziția de artă video care va fi deschisă la orea 18:00 și va avea loc în spațiile fostei tipografii de pe strada Moscovei nr. 8, în localul Moszkva Cafe

Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociația Culturală Conflux din Oradea, Fundația Culturală VisualContainer din Milano, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Forumul Cultural Austriac.

Proiectul sună bine. Iar în acest contex se potrivește foarte bine initiativa mea de acum cativa ani, OneDayWithoutGoogle, care este mai actuală ca niciodată. Am fost invitat, și o sa prezint în cadrul acestui eveniment, un happening multimedia. Vă aștept Joi, 17 Mai, la Moszkva Cafe, de la ora 18:00.

1 Comment

  1. g.

    Realitatea virtuala nu ofera si nici nu concepe instrumente, ele fiind apanajul realitatii cat se poate de concrete. Faptul ca se instaureaza iluzia unor unelte virtuale e datorat, in principal, capacitatii tot mai reduse de adaptare practica, de teren, la nivelul populatiei globale.

    Din pacate, crearea unui mediu virtual convingator necesita tot atat efort si pricepere cat constructia unei catedrale. Omul “recent” sau modern traieste iluzia desprinderii de norme si traditii.

Comments are closed.