Absintul temperat al lui Toulouse Lautrec

Mi-am zis să ies și să-i aud live pe cei de la Toulouse Lautrec, sunt pe val, lumea vorbește de ei, sunt pe un trend bun (oare ce dracu inseamna asta?). Mă înființez în crâșmă, bag rapid un ceai cu rom și hop, încă o confirmare a faptului că iarna continuă: trei personaje desprinse dintr-o hipsterească Siberie, apar pe scenă și încep să performeze.

Dacă se cânta așa chiar după revoluția din ’89, când grunge-ul era în floare, scena romanească mai avea o șansă. Dar să cânți în felul asta la o distanță temporală considerabilă, mi se pare oarecum retarded. Iar faptul că baieții de la Toulouse Lautrec interpreteaza majoritatea pieselor în engleză și succesul lor major e cu o piesă în limba română, iar mai îmi zice ceva: neadaptarea unui band la condițiile în care se produce. Și nu e un simptom singular.

Având același producător (Adam Whittaker) ca și defuncta Amy Winehouse, te aștepți la un sunet actual și într-o mică măsură îl găsești. Sunetul acela se numește The Black Keys dar probabil că se mizează pe delay-ul pe care-l avem și încearcă să scoată cât mai mult din el. Iar dacă ne uităm puțin și la Grimus, o altă trupă romănească produsă de Whittaker, putem spune că se merge pe teren sigur, că rețeta funcționează și probabil iese de un english breakfast. De ala cu fasole 😉

Secvențe din Beck, din Pearl Jam, asezonate cu aceleasi manierisme ale stilului, neaducând nimic nou din punct de vedere compozițional sau al mișcării scenice, m-au făcut sa ratez finalul concertului, să ajung acasă, să redeschid albumul Toulouse Lautrec și să mă liniștesc în fumurile și budoarele acestuia.

4 Comments

  1. xtree

    Pentru putina perspectiva – pe plaiurile unde scuzati expresia Iris si Holograf sunt trupele rock de succes, Toulouse Lautrec cu miscarea scenica limitata la balansul urechilor caciulilor rusesti e chiar o gura de oxigen. Mie personal nu mi-a parut rau ca au si am facut deplasarea.

  2. xtree

    Apropo de repere, astia i avem cu astia defilam…
    Din cate am inteles T.L. canta impreuna de vreo un an. Eu zic sa le dam putin credit macar pentru ca incearca ceva nou pentru scena romaneasca, poate dau si ei o mana de ajutor la improspatarea aerului rock de la noi.
    Care aer a fost la mare cautare la Moszkva sambata catre sfarsitul concertului. Un ventilator, o teava, ceva, domnilor, ca nu toti procesam corect si util fumul de tigara.

Comments are closed.