Belorukov Sound!

Cu sunetul lui Ilia Belorukov m-am intalnit acum patru ani intr-o peregrinare prin ungherele rusesti ale web-ului. Cu un tab de Google Translate deschis, cautam un sunet. SUNETUL!

Cam o luna am stat si am ascultat  in proportie de 99% tot gunoiul nuclear al unui peisaj faramitat de avangardele si pseudo miscarile apocaliptice muzicale ale lui Rudolf Steiner si epigoniilor sai. Am ajuns la B, printre altii Belorukov din Sankt Petersburg. Panica, soc pentru o buna perioada de timp, nu a mai intrat nimic prin canalul auditiv pret de cateva zile, am ramas blocat. Un saxofon, cateva deviceuri minimale electronice. Si 19 ani. Da, 19 ani avea Ilia in 2007.

Apuca-te de promovat omul, cunoscutii au fost uimiti si ei, tin minte reactia lui Ken Vandermark intr-un drum Oradea – Budapesta cu masina, un “wow” din partea lui mi-a intarit convingerea ca avem de-a face cu un copil minune al sunetului.

Free, free improvisation, noise si electroacustic ar fi o categorisire a sunetului lui Ilia. Pe mine nu ma incanta nci una din aceste categorii nu prea ma coafeaza, nu cred in ele. Creative shit 🙂 E mai bine asa. Zorn cu al sau Naked City, Mats Gustafsson cu incantatiile pentru Steve Lacy, fragmentarium-ul lui Derek Bailey, minimalismul ascetic ce caracterizeaza ultima perioada a lui Evan Parker, sunt cateva din reperele pe care le-as putea oferi unui initiat.

Dar mai bine va las cu sunetul lui Ilia, puteti descarca discurile, GRATIS, de aici, aici, aici, aici si aici.

Vestea buna e ca am reusit sa ii organizam lui Ilia doua reprezentatii incomode in Romania. Prima la Bucuresti, in Control Club impreuna cu JADD-ul , Joi 20 Octombrie, si in Oradea, Sambata, 22 Octombrie la Moszkva Cafe. Orele 21, bilet 8 lei.

Nu cred caz mai are rost sa va spun ca e un MUST pentru urechi destupate si ca merita sa continuma pe drumul incomod al unui alt fel de sunet. Gala Traficantului International de Cultura din Septembrie mi-a demonstrat ca exista interes pentru asa ceva, Toamna Oradeana ca exista public pentru evenimente de calitate, asa ca ne vedem Sambata, 22 Octombrie la Moszkva Cafe.

Am creat și un Facebook Event unde puteți vedea cine mai vine sau sa va invitati prietenii