Top 5 cele mai bune melodii româneşti

În seara asta sunt invitat de Daika Attila la Melatonina şi asta înseamnă că trebuie să propun tema emisiunii.

Ideea, chiar dacă iese puţin din tiparele emisiunii, mi-a venit pe fondul unor discuţii recente pe care le-am avut atât cu Attila cât şi cu un alt prieten (întâmplarea face să fie tot de origine maghiară) despre muzica românească vs muzica altor popoare. Prietenul asta îmi spunea că muzica mainstream actuală ungurească este sub orice critică, foarte slabă şi spre deosebire, cea românească e la un nivel mult mai ridicat. Nu ştiu ce să zic despre asta dar ştiu că la noi cumperi cu japca un CD cu Stefan Banica Jr. Vine la pachet cu o cutie de margarina. Iar cântăreţele noastre nu-şi lansează albumul decât după un pictorial in Playboy sau o ştire penibilă în Libertatea sau CanCan în care-şi etalează ce au ele mai valoros. Nu la voce mă refer, că poate nu e clar.

Tot săptămânile trecute am cunoscut o tipă din Noua Zeelandă, o studentă venită printr-un program gen exchange students. După discuţii despre tsunami şi cutremure, am trecut şi la lucruri mai plăcute. Pentur că se află de câteva luni bune prin România, am fost curios să aflu cu ce a rămas până acum. Am ajuns şi la capitolul muzică iar aici lucrurile au devenit din nou triste. Am zis să-i recomand ceva muzici româneşti, ceva reprezentativ pentru noi, astfel încât să nu plece acasă cu senzaţia că Puya, Inna, Hi-Q, Smiley sau tot felul de Andre şi Andrele este tot ceea ce avem mai bun.

Alcătuind playlistul pentru ediţia din această seară, mi-a venit şi ideea acestui top 5. Există şi alte piese, din diverse genuri, care salvează situaţia actuală a muzicii româneşti însă acestea sunt pe primele poziţii în topul meu. O parte din ele le veţi putea asculta în seara asta aici sau în zilele următoare când vom pune online înregistrarea emisiunii.

 

Later Update
Mai jos puteţi asculta înregistrarea emisiunii de aseară