Muzica teatrului

În data de 26 martie ora 21.30 va avea loc concertul ” Muzica teatrului”, la restaurantul Bihoreana din Oradea, de pe strada Iosif Vulcan nr 1.  Preţul unui bilet este de 5 lei şi se pot cumpăra la caseria Teatrului de Stat Oradea (de marţi până vineri, între orele 10-13 şi 17-19.), sau la restaurantul Bihoreana, înaintea concertului.

Muzica Teatrului

Muzica Teatrului  este un proiect artistic itinerant, independent, inovativ, care se dedică unei mici echipe care de 25 de ani promovează muzica originală interpretată  live în spectacolul de teatru. Spectacolul de teatru în România neglijează cu obstinaţie segmentul muzical  şi rolul acestuia în produsul artistic complex. La fel, stagiunile muzicale din ţară ignoră acest gen muzical şi exclud muzica de teatru din programele lor. Motivaţiile sunt de natură obiectivă şi de percepţie subiectivă, funcţionând însă ca „argumente“ restrictive:

– de natură financiară: creaţia muzicală originală ridică costul producţiei teatrale, la fel interpretarea live, managerii de teatru invocă austeritatea de buget, preferând varianta comodă a ilustrării muzicale înregistrate, în locul unei strategii de eficientizare a bugetului prin reducerea altor cheltuieli inutile

– regizorii preferă adesea să-şi asume, în numele concepţiei personale de spectacol, ilustrarea muzicală pe cont propriu, suplimentându-şi astfel veniturile

– lipsa de aptitudini muzicale şi/sau educaţie de gen a multor actori este un alt factor care duce la simplificare opţiunii regizorale prin evitarea interpretării live a partiturilor musicale

Situaţia muzicii de teatru este un simptom clar pentru fenomenul de fragmentare a  spectacolului teatral, în absenţa unor programe culturale coerente.

Excepţiile sunt rare şi notabile. Muzica Teatrului este una dintre ele. Muzica Teatrului mizează pe unicitate, particularitate, mobilitate: trei atuuri suficient de solide pentru ca proiectul să fie viabil. Scopul său este transmiterea unui mesaj, a unei idei culturale, într-o expresie artistică cât mai convingătoare. Primul concert de Muzica Teatrului a avut loc în octombrie 2004, la Art Club din Timişoara, după premiera spectacolului cu piesa Hamlet de William Shakespeare.

Următoarea invitaţie a venit din partea Festivalului Internaţional  de Arta Animaţiei EUROMARIONETE din Arad. Aceasta a fost şi lansarea oficială, la scară naţională, a proiectului Muzica teatrului ca program cultural bine definit, în forma unui spectacol. Festivalul Internaţional Atelier  de la Sighişoara (6 -11 iunie 2005) a însemnat, cu evidenţă, confirmarea reţetei de succes a proiectului. Succesul real, efervescent, de care se bucură în această etapă proiectul Muzica Teatrului  dă echipei confortabila senzaţie de stabilitate şi doza necesară de optimism. Muzica Teatrului  este, în concluzie, demonstraţia convingătoare că o idee culturală viabilă, exploatată printr-un management corect şi eficient, îşi găseşte  rostul şi calea spre succes în viaţa artistică românească, în pofida tuturor avatarurilor ei. Muzica Teatrului pledează pentru creaţia muzicală originală interpretată live în spectacolul de teatru.  Concertele sunt  sustine in colaborare cu muzicieni invitati, instrumentisti si backing vocal.

Muzica teatrului  interpretează  piese muzicale compuse de  Cari Tibor pentru spectacole de teatru.Textele pieselor sunt interpretate in limbile romăna, maghiară, franceză, germană, ebraică, engleză.

Purilingvismul proiectului, laolaltă cu amplitudinea arealului muzical, care reuneşte genuri diverse, de la clasic la hip hop, de la blues şi rock, la cafe concert, constituie prima cheie a excepţionalului succesul de public de care concertele s-au bucurat fără excepţie, la spectatori de cele mai diferite vărste si gusturi estetice.