Explozia linistii impreuna cu Vukán György! Si C.A.E.

Ce e muzica? Explozia linistii, ceea ce ii lipseste acesteia.

Cu aceste cuvinte si-a inceput Vukán György concertul de vineri seara din Posticum. Si a tinut sa demonstreze oximoronul de mai sus. A facut-o magistral , alaturi de Berkes Balázs – double bass si Balazs Elemér -drums.

Incursiuni improvizate in repertoriul clasic cu teme perene din lucrarile lui Chopin si Bach, in melancolia unor coloane sonore ale unor filme ce nu isi au nevoie de imagini neaparat, in teme legendare ale bebop-ului clasic, cu explozii ale noptii artice ce mi-au adus aminte pe alocuri de Esbjörn Svensson Trio, rag-time-ul lui Scott Joplin si al inceputului de secol XX,  si o timida incercare in free, C.A.E. (Creative Art Trio, caci sub numele acesta au fost promovati, si sunt impreuna inca din 1971) au oferit publicului reprezentatia artistica a acestui inceput de an din Oradea.

Formatia clasica se observa in manierismul lui Vukán György, tributul sau adus marii scoli de pian maghiare se simte in fiecare atingere a pianului, monlogul pe care il are cu instrumentul ii seduce pe amandoi precum o victima este atrasa de ucigasul ei; un Balazs Elemér mult mai creativ ca de obicei (sau cel putin eu asa l-am perceput de data asta) la tobe care se plieaza si isi creeaza momentele de extaz in contextul unor poteci deschise de Vukán si un contrabasist, Berkes Balázs, prin ale carui orbite, volutele sonore isi creeaza un vartej continuu.

Sunet curat, nealterat de artificii gratuite au fost indeajuns pentru seara de vineri si pentru un public ce isi merita asemenea evenimente.

3 Comments

  1. Csilla

    …remarca unui tanar (nu intamplator fiul meu)la sfarsitul acestui eveniment a fost ca nu are sens sa incercam sa exprimam in cuvinte ceea ce “ni s-a intamplat” la Posticum, pentru ca nu avem ce sa adaugam, totul a fost rotund…
    …multumesc George ca tu totusi ai “rostit” aceste cateva cuvinte, care exprima sentimentele, senzatiile multora dintre cei prezenti, iar dincolo de ele, sa vorbeasca muzica!
    …cat depre batranei, eu i-am epitetat cu “frumosi”!

Comments are closed.