Cum o fo’ la concertul lui Lajkó Félix şi Brasnyó Antal

Am ajuns târziu aseară la Moszkva Caffe pentru concertul lui Lajkó Félix şi pentru câteva momente am crezut că se va repeta faza de la Peninsula. Am rămas mască văzând cât puhoi de lume s-a îngrămădit în bar iar cei care cunosc locaţia ştiu că nu e chiar un local mic şi doar în sala în care s-a ţinut efectiv concertul încap vreo 300 de oameni. Într-un final am reuşit să găsesc un loc bun de unde să aud bine, ba chiar să pot filma câteva secvenţe.

Pe toată durata concertului mi-au venit în minte secvenţe din Lajkó Félix & Brasnyó AntalPianistul, Lista lui Schindler, Anne Frank şi alte filme ce tratează dramele celui de-al doilea război mondial. Sala în care s-a cântat nu este deloc una amenajată într-un fel anume, arată ca o cameră părăsită în grabă din care s-a luat doar ce s-a putut căra uşor. Scena micuţă, oamenii stând pe scaune şi foarte aproape unul de altul, două stative, doi oameni îmbrăcaţi foarte modest şi secvenţele muzicale dramatice mă transpuneau pe o stradă, în ploaie, cu mult gri în jurul meu, alegând şi căutând o ieşire dar tot ceea ce găseam era o altă stradă la fel ca prima.

Când m-am uitat la oamenii din sală şi i-am văzut cum stăteau nemişcaţi, m-am speriat dar noroc că piesa interpretată în acel moment s-a terminat în următoarele secunde şi toţi parcă s-au trezit la viaţă. Cred că aş putea continua să redau toate senzaţiile pe multe pagini dar îmi e teamă să nu vă sperii 🙂

Lajkó Félix & Brasnyó Antal

M-am bucurat să văd atât de multă lume la acest concert şi încă o dată m-am convins că în Oradea se poate face şi altceva (cu bani muuult, mult ma puţini) decât Connect-R sau Andra. Dar pe sistemul iarna nu-i ca vara, de ce să faci ceva bun când poţi să nu faci!?

De texte de 2 lei cu concerte/evenimente pentru publicul larg, sunt sătul. Aseară barul nu era plin de profesori universitari, de cercetători şi de medici. Au fost oameni de toate naţiile, din toate categoriile sociale. Dar dacă nu-ţi iese de o icră neagră, dacă nu e loc de un parandărăt, de ce să faci ceva bun?!

În timpul concertului mă gândeam la cum e Oradea dpdv muzical, cultural şi primul lucru care mi-a venit în minte (nu ştiu de ce m-am gândit la asta, nu am astfel de probleme) a fost un stomac cu ulcer: cu fiecare an, cu fiecare paranghelie populistă ieftină pentru “publicul larg”, ulcerul înaintează, se măreşte.

Foto Credits

7 Comments

 1. Csilla

  Nu ne sperii, cred ca n-ai fost singur cu sentimentele tale…eu am mai avut senzatia, ca imbracamintea modesta a “baietilor” dovedea oarecum si faptul ca prin Oradea erau doar in trecere.(sau stiau cum arata locatia.
  Locul acestor virtuozi ar fi fost cel putin la Filarmonica!
  In ultima vreme , incerc sa ma imbrac in ton cu muzica pe care urmeaza sa o savurez( poate e o chestie feminina si nu are importanta), aseara, rochita mea verde cu broderia ei cu iz de port popular m-a facut sa ma simt stanjenita…

 2. alde x

  Ba, termina cu Conectoru’ si alte timpenii.
  Eu chiar apreciez ca se intimpla chestii in ultima perioada. Iar puhoiul de lume probabil a fost si pt. ca evenimentul a fost in programul festivalului de teatru, deci a beneficiat de promovare la greu.

 3. Doru

  Sunt de acord cu Csilla – locul nu a fost prea fericit ales pentru un astfel de eveniment. Félix, Antal, muzica lor si nu in ultimul rind publicul meritau ceva mai mult. Locul de desfasurare are importanta lui mai ales pentru o anumita muzica – mai “delicata”.

 4. Alexei Ciprian

  Doru, Csilla

  Locul a fost ales de…soartă! Concertul nu a fost organizat de nici o minunata institutie oradeana, de nici un “mare” organizator de evenimente oradean ci de proprietarii acelei carciumi si era oarecum firesc sa se tina acolo.

  Din discutiile de dupa, am aflat cu surprindere ca e primul concert pe care-l tine in Oradea desi vine foarte des aici cu diverse treburi. Habar nu aveam si nici prin cap nu mi-a trecut asa ceva. Dupa cum probabil v-ati dat seama, oricand se gasesc 2-300 de oameni dispusi sa plateasca un bilet.

  Lajko Felix a mai cantat in Romania prin diverse locuri si locatii dar a spus ca aici s-a simtit foarte bine, a fost multumit de primire si de reactia oamenilor. Cu siguranta exista o locatie mai potrivita pentru Felix si poate ca data viitoare, cei care o “pastoresc” se vor gandi si la el atunci cand vor dori sa organizeze un concert

  In Oradea, concertele din afara parangheliilor populiste ieftine sponsorizate de partide, primarie etc, se organizeaza pe sistemul hit and run. Daca nu se iese pe +, nimeni nu se combina la nimic. Azi faci un concert si iesi pe -, maine iesi pe 0 si poate ca poimaine dai lovitura. Iar apoi o iei de la capat. Faci 4 concerte pe luna dar doar unul e profitabil insa astfel creezi o traditie, iti inveti oamenii cu evenimente. In timp vor sti ca in locul cutare se canta saptamanal, vor sti unde sa se duca atunci cand au chef de un concert.

  Cat costa X? 2.000 Euro!? a, mult…tre sa platesc aia, aia si ailalta deci trebuie sa pun bilet de 50 de lei ca sa-mi iasa si mie de o icra neagra ca fasolea cu ciolan imi pica greu iar la pretul asta nu ma risc, daca nu vin suficienti?! mai bine aduc iar Directia 5 ca data trecuta mi-au transpirat 300 de secretare si cu siguranta vor reveni.

 5. Moszkva Caffe

  Dragi compatrioti! In primul rand va multumesc ca ne-ati onorat cu atentia si prezenta. Concertul Lajkó Félix era in mod absolut ideea noastra. Am cautat solutii pentru a da biletele mai ieftine, fiindca scopul nostru era sa-l vada cat mai multa lume. Ne-am gindit sa tinem contertul in Filarmonica sau pe scena teatrului, chiar la Casa de Cultura a Municipiului dar se cere chirii imense pentru aceste sali – nota bene: asa mai bine stau goale. Astfel, pretul unui bilet ar fi fost de 35-40 ron. Cred ca nu v-ar fi pica bine – nici mie nu mi-ar place ideea. Stiti care este, dupa parerea mea, definitia unui eveniment cultural azi la Oradea? Evenimentul cultural este acela pentru care trebuie sa cauti sponsori! Asta e stanjenitor! Astfel ne-am hotarit sa tinem concertul la noi si sa va putem primi cu acest pret de bilet.

  Si inca un singur lucru. Félix chiar ma intreba dupa concert: nu stii cine era fata in rochita aia verde? Vezi ca nu-i degeaba 🙂

 6. George Staicu

  @Moszkva Caffe:
  E mai mult decat imbucurator ce faceti voi acolo. Si meritati sa fiti felicitati!
  O sa aveti sprijinul nostru in astfel de demersuri.
  Totusi nu inteleg faza cu sponsorii! Sunt doua metode de plata a artistilor in lumea asta mare: incaseaza intreaga suma colectata din vanzarea biletelor ( si aici principala problema e promovarea acelui evenminet de catre organizator), sau sunt platiti de organizatori care au bani de la sponsori.
  Si de ce ma rog, sa nu fie asociat un eveniment cultural de un sponsor?

Comments are closed.