Din punct de vedere muzical, Toamna Orădeană ne-a obişnuit în ultimii ani cu un nivel foarte scăzut. Nu, banii nu sunt o problemă nici de această dată. Oamenii sunt problema. Dorinţa de a face ceva bun, de a oferi ceva de calitate lipseşte cu desăvârşire.
Un singur eveniment mi-a atras atenţia anul acesta. Este vorba despre concertele cvartetului de coarde Intermezzo şi a ansamblului vocal Sotto Voce. Acestea vor avea loc pe 27 Septembrie la Casa de Cultură a municipiului Oradea (Piaţa Ferdinand nr. 4) cu începere de la ora 19. Preţul unui bilet este de 5 lei.
Componenţii cvartetului Intermezzo sunt în acelaşi timp şi membrii Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea. De la înfiinţare, în urmă cu şase ani, acesta a avut numeroase apariţii în cadrul unor concerte, manifestări culturale sau festive şi în emisiuni de televiziune, atât în Oradea, cât şi în alte câteva oraşe din ţară, Ungaria şi Franţa. Repertoriul formaţiei s-a îmbogăţit mereu, cuprinzând în prezent lucrări ale compozitorilor Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Dvorak, Grieg, Debussy, Gershwin etc dar şi un repertoriu de divertisment, cu lucrări din muzica vieneză, de jazz, uşoară sau de film.
Cvartetul Intermezzo înseamnă Florin Avram (vioara I), Kurucz Tibor (vioara a II-a), Valer Mînecan (violă), Maria Trendler (violoncel) iar setlist-ul concertului este următorul:
W.A. Mozart – Divertisment nr.3 (3 părţi)
F. Kreilser – Frumosul rozmarin
J. Strauss – Tren de plăcere (Polcă)
J. Strauss – Sânge vienez (Vals)
G. Bregovic – Tango
The Betles – Yesterday
The Betles – Hey Jude
Duke Ellington – I’m in another world
Duke Ellington – Pigeons and Peppers
Duke Ellington – It don’t mean a thing
În ansamblul vocal Sotto Voce se întâlnesc într-un mod fericit opt artişti, majoritatea fiind membrii ai Corului Filarmonicii de Stat din Oradea care, din anul 2009, şi-au asumat plăcerea de a cânta „altfel” (sotto voce!), abordând un repertoriu mai rar vehiculat în spaţiul concertistic convenţional.
Ansamblul are în componenţă pe Bulzan Annamária (sopran), Tóth Éva Barbara (sopran), Bejan Olga (alto), Árkosi Julianna (alto), Nicolae Bejan (tenor), Ovidiu Iloc (tenor), Benczédi Hunor (bas), Kiss Huba Ernő (bas).
Repertoriul se înscrie într-o arie stilistică a deschiderilor, în care distanţele dintre madrigalul renascentist şi prelucrările de tip postmodern a unor piese din zona swing, jazz sau rock se estompează, oferind publicului aceeaşi bucurie de care şi membrii octetului sunt înconjuraţi, în intimitatea muzicală autentică a tot ce înseamnă cameralitate.