Culoarea muzicii – sunetul culorii cu Tavitian si Klára Tamás

Miercuri, 30 iunie 2010 ora 19.30 la Sfantu Gheorghe – Muzeul National Secuiesc, sala Bela Bartok.
Intrarea este libera.

Deschiderea expozitiei de tapiserie si fotografie – cu participarea Klarei Tamas, va fi gazduita de Galeriile “Gyárfás Jenő”– de la ora 18
.

Klara Tamas, una din personalitatile de marca ale plasticii din Romania anilor ’80, s-a stabilit la New York in 1992. Expozitia de la Sfantul Gheorghe este prima expozitie personala a artistei in Romania, dupa 1989.

Pe plasticiana Klára Tamás şi pe pianistul Harry Tavitian îi leagă o veche prietenie.

Harry Tavitian a cântat la vernisajul expoziţiei Klarei Tamás de la Muzeul de Artă Constanţa pe 21 iunie 1985. Iată că, graţie Muzeului Naţional Secuiesc, Tavitian cântă din nou la un vernisaj al Klarei, după 25 de ani.

Klára Tamás a fost autoarea coperţilor celor două LP-uri ale lui Tavitian apărute în România: “East-West Creativ Combinations” (1988) şi “Creaţiunea” (1991).

Atât Klára Tamás cât şi Harry Tavitian ocupau un loc aparte în peisajul artistic românesc dinainte de 1989. În ciuda izolaţionismului politic al României din timpul dictaturii Ceauşescu, arta lor era sincronă cu tendinţele de pe plan internaţional. În 1984 Klára Tamás cucerea marele premiu la concursul de afiş de film de la Chicago iar în 1985 Harry Tavitian scotea primul său LP în Anglia. Mesajul lor artistic, exprimat plastic sau muzical, era unul de rezistenţă la presiunea regimului comunist.

Un alt punct comun al celor doi artisti este aplecarea spre monumental, Klara Tamas in tapiserie si fotografie, Harry Tavitian in compozitiile in forma de suita.

Spirite deschise spre celelalte arte, Klára Tamás şi Harry Tavitian se reîntâlnesc după 25 de ani. Culoarea muzicii – sunetul culorii.

Am mulţi prieteni plasticieni şi de-alungul anilor impresiile pe care mi le-au împărtăşit despre ecoul avut de muzica mea în sufletul lor m-a ajutat infinit mai mult decât consideraţiile majorităţii celor din breasla muzicală.
Harry Tavitian