Servit crud: Zu la Helsinki (31.05.2010)

Stiri externe

Din Helsinki, Alin. Suciu Alin. Ai legatura:

Una dintre cele mai selecte trupe de noise/punk jazz, Zu, se afla in mijlocul unui turneu european de promovare a celui mai recent album, “Carboniferous” (Ipecac Recordings, 2009). Pe 31 mai, cei trei italieni s-au oprit la Helsinki, pentru un concert in clubul “Kuudes Linjia” (“Strada numarul sase”). Legaturile dintre Zu si Helsinki sunt notorii pentru cei care ii cunosc: in 2003, dupa un alt turneu european, trupa a scos la casa de discuri Tang Plastik “Live in Hellsinki”, care s-a vrut un fel de marturie pentru cele noua saptamani petrecute de in turneul respectiv.

Trioul, format din Luca Mai (saxofon bariton), Massimio Pupillo (bass) si Jacopo Battaglia (tobe), a urcat pe scena destul de tarziu, dupa 11:30 noaptea, insa a reusit sa-i trezeasca instantaneu pe cei peste 150 de spectatori. Public destul de numeros daca avem in vedere ca alte concerte free-jazz tinute la Helsinki nu aduna de obicei mai mult de 40-50 de persoane. Gig-ul a durat mai putin de o ora si a continut exclusiv piese de pe “Carboniferous”. Prima piesa a albumului, ”Ostia”, a fost cantata de doua ori, atat la inceputul, cat si la sfarsitul concertului. Au fost lasate deoparte “Orc” si “Soulympics”, care in varianta de studio au beneficiat de vocea lui Mike Patton.

Desi au colaborat cu nume grele ale muzicii de avangarda si free-jazz-ului, intre care Eugene Chadbourne, Ken Vandermark sau Mike Patton, Zu suna probabil cel mai convingator in formula de baza. Un exemplu din concert este dialogul foarte reusit dintre saxofonul lui Mai si bassul lui Pupillo. Pe de alta parte, daca e sa gasim nod in papura, sa spunem ca, spre deosebire de celalalte discuri Zu, “Carboniferous” lasa mai putin loc improvizatiei. Practic, ce se aude pe disc, s-a cantat si live.

Chiar si asa, despre reprezentatia in sine nu se poate vorbi altfel decat la superlativ. Zu este deja o trupa cimentata – pastrand acelasi line-up din 1997, de la infiintare – care are deprinse toate automatismele pentru ca cei trei sa sune excelent impreuna. Mai mult, albumul “Carboniferous” a iesit intr-un moment in care membrii grupului sunt pe deplin initiati in muzica de avangarda. Si, o bucurie pentru cei care gusta Zu: toate piesele suna asa cum trebuie sa sune acest gen de muzica, crud, ca o bucata de carne servita in sange.

Desi initial Zu trebuia sa ajunga si in Bucuresti in club Control, se pare ca acest concert este anulat. O sa ii vad in schimb live la Saalfelden la sfarsitul lui august.

1 Comment

Comments are closed.