Moto : We real cool,we left school/ We lurk late,we strike straight/We sing sin,we thin gin/ We jazz june,we die soon
(Gwendolyn Brooks)
Cherchez la femme. Si am cautat-o…prin enciclopedii si lexicoane…insa, aceasta Doamna e de negasit! Daaa,stiiiu…nu trendy sa faci asa ceva in epoca Sfintului Youtube, insa cartile aparusera cind world-wide-web-ul inca nici macar in fasa nu era si mi s-ar fi parut firesc sa o zaresc printre alti Scott-i: Tom, Shirley, Ronnie, Cecil, Christian…Am intrebat si un traducator al “Istoriei jazzului”. Tot nimic. Singurele reactii pozitive au venit dinspre cei ce in urma cu 3-4 decenii au vazut parodiile extrem de reusite ale genialului Hofi Geza. Poate aceasta surprindere si omitere nedreapta mi-au servit imboldul pentru a scrie despre Dinsa (apelativ fara tenta moldoveneasca).
Pentru ca dupa aproape o jumatate de veac de tulburare a clapelor si vreo 50 de albume merita sa fie bifata si pe plaiurile noastre. Apropierea de orga implica religiozitate.”Regina Hammond”-ului, care participa la “dezmaturi” cu d`alde Barbara Dennerlein, s-a mutat de o buna bucata de vreme la Paris, urmind exemplul unor Nina Simone sau Dee-Dee Bridgewater. Sfintenia si firescul atingerii cu talpile goale insa e din perioada copilariei petrecute in New Jersey ca fiica cea mai mare a unui pastor metodist. Ii place sa creada ca a pastrat inca in ea o doza din puritatea copilariei, atunci cind a inceput sa puna bazele dezvoltarii ei in directie clasica.
nu se cearta daca sint puse alaturi piese de Wayne Shorter cu ale lui Jacko. Fata de cind am vazut-o prima data (SZIGET 2008) cind a fost in duo cu un tobar minimalist,dar simpatic si haios, acum a fost matrirhat curat : SARAH MORROW – trombon, JULIE SAURY – tobe. Atunci s-a dansat, acum s-a ascultat. De la delicatetea plutitoare la fuziunea energica pentru Rhoda e doar un pas. Facut tiptil. Fara incaltari. Ca si cel cu care ajunge de la soul-jazz la hard-bop. Prinzind in chenar bluesul.
E mult prea buna si inteleapta pentru a-si pune ostentativ pe planul al doilea surorile de sunet. Stralucirea si solourile inspirate ale trombonistei (femeie de cuvint,altfel!), dar si tobara (total nemasculina in stil) au oferit pilonii pentru calatoria cu delicatese. Orga a jucat rolul de ghid, ca o prelungire a trupului ei, cintind pe vocea interioara.
Unii spun ca a o vedea de cite ori viata iti ofera sansa e catre obligatoriu. Senzatia le-o recomand celor ce doresc sa-si piarda virginitatea concertistica intr-ale jazzului. E ca si cum ar fi “prima data”, si iti tot doresti sa retraiesti minunea inceputului…Deoarece, dincolo de sunete razbate acea credinta bazata pe bunatatea lumii, capabila sa te ajute si in momente nefaste.