Cateva consideratiuni pe baza unui eveniment cultural

Acum ca s-a mai racit evenimentul ce l-am organizat acum o saptama si in Oradea, pot trage cateva concluzii referitoare la el. Ma refer aici la evenimentul organizat de site-ul nostru, unic in Oradea, si cel putin in aceasta partea a tarii. E vorba de concertul de saptamana trecuta a celor doi exponenti ai muzicii creative pe plan mondial: Ken Vandermark si Paal Nilssen-Love

Publicul

Referior la el, numai de bine, sa zic asa. Aveam emotii, firesti, fiind primul eveniment organizat de mine, de o asemena amploare. Stiam ca publicul din Oradea exista si e unul coagulat in jurul Posticum-ului, asta fiind unul din principalele motive pentru care am ales locatia respectiva ca loc de desfasurare al evenimentului. Si nu e un public anchilozat si intepenit, e un public caruia daca ii oferi si altceva se va bucura si se va manifesta ca atare. In Oradea, free-jazz si muzica creativa nu s-a cantat de mai bine de cativa zeci de ani. Dar deschiderea exista. Si lucrul asta nu poate decat sa ma bucure.

E pacat sa nu beneficiem de pozita geografica a Oradiei si sa vedem si ce se intampla dincolo, mai departe de Budapesta, in Austria, Germania, Polonia, unde oferta pentru acest gen muzical e una generoasa. In cadru organizat, festivalurile sunt numeroase iar cantarile periodice.

Nu m-am temut ca sala nu va fi plina. Aveam temeri doar in ceea ce priveste reactia ei. O reactie care pe mine m-a lasat mut. Va multumesc si pe aceasta cale. Loc de mai bine este cu siguranta, sanatosi sa fim! De obicei in Posticum, la pauza, sala ramane pe jumatate goala. In cazul de fata nu s-a intamplat asa, dimpotriva!

So: Nu ignora niciodata publicul. El iti face event-ul! Locatia e extrem de importanta, foloseste-i avantajele in favoarea ta, in ceea ce ii priveste publicul.

Artistii

Pe parcursul celor cateva zile prin periplul meu impreuna cu ei prin Romania si Ungaria (in Budapesta, tot Muzica de Vest a organizat cantarea pe faimosul club-vapor A38), artistii s-au simtit foarte bine. In Bucuresti au avut doua cantari, in Sibiu una, cel din Oradea a avut parte de un tratament special in ceea ce priveste durata. A fost cel mai lung, in jur de 100 minute. In Budapesta, au cantat doar 40 minute. Doi oameni pe scena, de calibrul lor, credeti-ma ca nu le e foarte usor sa umple pret de 100 minute cu acele sunete o sala si sa isi hipnotizeze auditoriul. Dar au facut-o cu naturaletea si cu dedicatia unor artisti ce isi respecta in primul rand munca si pactul nescris dintre public si ei. Existam multumita voua!

Dupa cantare am ramas la cateva beri impreuna cu Ken si Paal. “Daca ar fi sa sfarsim acest turneu, Oradea ar fi locul!” mi-a zis sugubat Ken. Dupa care am stat la povesti referitoare la publicul de aici si intalnirea lor, in premiera, cu sunetul.

Despre Ken Vandermark va pot spune ca este unul din “workholicii” scenei de free jazz si muzica creativa. Din 365 zile ale anului, el canta in 260. Una din provocarile acestui miniturneu a fost faptul ca cei doi trebuiau sa performeze zilnic. Am avut noroc cu Sibiul, care vrem nu vrem, nu se poate compara cu Oradea in ceea ce priveste viata culturala. Atat Ken Vandermark dar si Paal Nilssen-Love sunt oameni modesti in ceea ce le priveste nevoile, dar fixisti. Si asta e de apreciat la ei. Eu, unul, am incercat sa le ofer tot ce au avut nevoie in periplul lor. Si au fost multumiti.

So: Alege cu grija ce pui pe scena si cum o faci!

Partenerii

Am avut trei parteneri pentru acest event. Mari si lati: Proges, Clasmotor Oradea si Posticum. Le multumesc pentru sustinerea lor, in special lui Cristian Copacean, manager Proges care a realizat importanta event-ului si s-a implicat mai mult decat trebuia in promovarea offline a acestuia. Jos palaria!

Despre Clasmotor nu as putea spune acelasi lucru. Si sa va spun de ce. Initial m-am dus la ei in iarna anului trecut si le-am propus sa se implice in acest eveniment prin oferirea unui Lexus RX450 pentru a face transportul artistilor cat mai comod si placut. Participasem la un test-drive cu aceasta masina si mi-am dat seama ca ar fi destul de incapatoare pentru bagaje si cateva instrumente si confortabila. Cei doi artisti au observat din prima starea drumurilor noastre si am vrut sa-i scutim pe cat posibil de aceasta experienta neplacuta. Au fost de acord, da, sigur, facem, dregem. Le era si lor bine, se asociau cu un eveniment elitist, Lexus marca de lux, bla, bla, bla. Pana la urma mi-au dat o limuzina Toyota Avensis dar m-am descurcat si cu ea. Multumesc frumos, a fost o placere sa o conduc.

Dar faptul ca nu iti respecti partenerii si nici macar nu ai curiozitatea sa vezi la ce te-ai inhamat in colaborare, mi-a lasat un gust amar. Da, Dom’le, ia masina dar noi nu credem ca ajungem la eveniment! Nu am nevoie doar de o masina – pana la urma VW Touran-ul meu isi facea si el treaba – ci am nevoie de oameni care sa realizeze importanta fenomenului si sa se implice. Nu e numai de bon-ton sau trendy sponsorizarea. O faci cu anumite scopuri si perfect constient in ceea ce te bagi! Asocierea cu un asemenea eveniment, intr-o perioada de criza, nu cred ca ar dauna cuiva. Si asta cu niste costuri minime.

Posticum-ul, pe langa sala unde s-a tinut concertul, a pus la dispozitie artistilor si locurile de cazare/masa si percutia. Sa fie toate in aceeasi oala, asa am zis ca e mai bine si am avut dreptate. Dar nu pot sa ignor faptul ca dupa concert, in momentul in care artistii au cerut cate o bere, aceasta sa lipseasca din cauza unui ametit de barman voluntar pentru care a te simti bine se confunda cu betia. Noroc cu back-up-ul lui Gabi Burlau. Nu te poti erija in organizator de festivaluri de jazz pe plan local fiind inconjurat de astfel de oameni. Se pot face lucruri frumoase la Posticum si ceea ce au facut pana acum merita toata admiratia, insa un plus de atentie la detalii nu strica. Aceste mici chestiuni, aparent neinsemnate, raman foarte bine in memoria oamenilor. Chiar in acea seara Ken si Paal ne-au povestit despre un concert tinut intr-o locatie oarecare din Franta unde nu a mai ramas nimic de mancat sau de baut.

So: Alege parteneri responsabili care vor implicare si care realizeaza importanta eventului!

Media locala

E sublima, dar lipseste cu desavarsire! Aaaa, sau de fapt nu lipseste dar este total pe dinafara. Numai eu impreuna cu Ciprian stim cat sange rau ne-am facut cu tampeniile ce apareau in Bihoreanul sau in Adevarul de Oradea referitoare la persoanele implicate (de la artisti si pana la colaboratori) sau chiar la evenimentul in sine. Daca in cazul Adevarului o greseala typo a facut-o Ciprian cand a scris intr-un loc numele “Vandermark” iar ei au facut un copy/paste fara sa gandeasca, in cazul Bihoreanului, un articol despre Lexus-ul care s-a transformat in Avensis a fost scris cu rautate. Informatia nu era utila nimanui (se presupune ca scriem pentru cititori, nu?) si nici macar amuzanta.

E inadmisibil ca-n in anul 2010 sa vrei sa faci performanta in presa fara sa ai un om specializat pe fiecare domeniu. Te faci de ras dar in primul rand oferi informatii eronate. Nu e normal sa-ti pui omul care scrie pe economic sau politic sa scrie si pe cultura sau sport. Un mare plus insa pentru neobositul Daika Attila si emisiunilor sale de la Radio Transilvania. Artistii au fost difuzati, am participat la o emisiune de prezentare a acestora, a ajutat cat a putut. Multumim Attila!

Nu mai avem nevoie de presa generalista si in cautare de senzational facil pentru un public indobitocit, umarim nisele de acum incolo, nu ne mai legam la cap daca nu ne doare.

So: Nu te baza pe ea, de cele mai multe ori cauta un senzational ordinar pentru a-si creste o audienta. Si aia artificiala!

Scena locala

Ca orice piata mica in care caprele vecinilor sunt mult mai colorate, protipendada artistica oradeana nu a avut curiozitatea sa participe la un asemenea event. Ce, ala e nebun, asculta tot felul de neintelesi, e un idiot cu staif si snob, de ce m-as duce la concertul organizat de el? Ca sa vezi si altceva, Ioane, sa iesi din haznaua mainstream-ului in care te balacesti de atatia ani.

So: Lasa orgoliile la o parte, scena locala va fi acolo intotdeauna!

Vedem ce va urma, concertul organizat si reactiile ce i-au urmat ma face sa scred ca nu va fi singular. Publicul oradean merita si altceva!