“We came to teach you jazz” – intergalactic one with Sun Ra Arkestra

Cand ai in spate legacy-ul lui Sun Ra, vii de pe un satelit a celei de-a sasea planete a sistemului nostru solar, iti zice Marshall Allen si ai 86 de ani, te joci cu un Electronic Wind Instrument de parca aerul rarefiat din cala vaporului A38 nu ti-ar fi fost de ajuns si te arunci in volute dixie si free-jazz, faci tumbe cu dezinvoltura ce ti-o permite un corp lichefiat gazos saturnian printre scaunele aliniate regulamentar ca niste soldatei credinciosi si care te urmeaza orbeste in acel “Space is the place…”, oare mai iti poti dori altceva?

Ce am scris mai sus se refera la reprezentatia Sun Ra Arkestra under the direction of Marshall Allen, pe care au avut-o Duminica noaptea pe vaporul A38 din Budapesta. E genul de eveniment care te muteste, te face sa te simti parte dintr-o alta dimensiune, iar palavrageala asta online nu prea isi are rostu.

“We came to teach you jazz”, asa mi-a zis unul din cei opt reed-isti aflati pe scena, dupa terminarea concertului. De la dixie si hard bop la be-bop, free si psihedelism progresiv,toate au fost prezente in muzica lor. Chiar si accente de rasta si hip-hop. Nuclear War!  Si toate cu zambetul pe buze, cu o naturalete nativa, fara nici o fortare aiurea si ambalate intr-un show, care pana acum este al anului. Cel putin pentru mine.

Aaa, vorba lui Gabi Burlau, daca cineva a preluat ceva din show-ul celor de la Sun Ra Arkestra, acum 50 de ani, ala a fost Frank Zappa. Si a facut-o in felul lui. Dar in nici un caz original la nivelul prezentei scenice. Si un show cu o durata de 150 minute…

Din Budapesta, merg la Oto Cafe in Londra, unde au 3 zile de concerte. Bilete nu se mai gasesc, imi dau seama de ce. Felicitari lui Balazs Pandi care a facut posibil acest concert in Budapesta. Un turneu european ce a cuprins “decat” patru locatii: Trento, Corregio, Budapesta si Londra. I feel lucky!.

1 Comment

  1. gabi b.

    Multa vreme n-am inteles de ce Sun Ra Arkestra au fost permanent ocultati de media jazzistica insa acuma, vazandu-i, cred ca nonconformismul lor e de vina. Intr-o arie muzicala in care majoritatea se iau foarte in serios Sun Ra A. par coborati cu adevarat de pe alta planeta.

    eu cred ca am participat la o experienta unica, pe care inca n-am reusit s-o asimilez. N-am fost pregatit ptr. asa ceva. De fapt, nu pot sa-i compar cu nimic.

    Desigur, nu ma mai surprinde deja, primul producator al trupei Mothers of Invention a fost Tom wilson, raspunzator de celebrul Freak Out in 1966. Tom Wilson a incercat cu Zappa experientele care le-a avut producand albumele Sun Ra din anii 50.

Comments are closed.