Paal Nilssen-Love si Ken Vandermark

Paal Nilssen-Love (drums) si Ken Vandermark (reeds) si-au inceput colaborarea in 2000 cand s-a infiintat grupul School Days. Un an mai tarziu au infiintat FME, un trio cu basistul Nate McBride. De atunci au lucrat impreuna in multe alte grupuri printre care Peter Brotzmann Chicago Tentet, Lean Left (cu Terrie Ex si Andy Moor), iTi (cu Thomas Lehn si Johannes Bauer), Fire Room (cu Lasse Maehaug), adaugandu-l pe Vandermark ca invitat pentru The Thing (care-l include si pe Mats Gustafsson si pe Ingebrigt Haker Flaten).

Paal Nilssen-Love si Ken VandermarkDuo-ul Nilssen-Love si Vandermark isi au inceputurile in vara anului 2002, cand au inregistrat un album, “Dual Pleasure“, in Oslo pentru casa de discuri norvegiana Smalltown. La scurt timp dupa aceasta au sustinut primul lor concert in cadrul Festivalului International de Jazz Molde. Din 2002 Nilssen-Love si Vandermark au sustinut numeroase concerte, inclusiv un tur scandinav in toamna anului 2006 cu duo-ul Mats Gustafsson si David Stackenas, un tur european in primavara lui 2008 impreuna cu -guitar duo- Terrie si Andy de la The Ex, un tur Nord American in vara lui 2008 si un tur european in toamna anului 2009.

Abordarea lor muzicala a contextului de duo este feroce in intensitatea ei: un vartej stilistic ce combina o viteza ritmica extrema cu o destramare si reasamblare formala. Pe multe planuri Nilssen-Love si Vandermark sunt mai dezlantuiti in acest tablou decat in orice alta formula, creaza un mediu al improviatiei construit in intregime pe risc, extremi in executie si idei.

Smalltown a continuat sa sustina duo-ul cu inregistrari aparute dupa primul CD. Acestea includ “Dual Pleasure 2” (2005), “Seven” (2007), “Chicago Vloume” and “Milwaukee Volume” (ambele scoase in 2009). Toate aceste inregistrari accentueaza abordarea duo-ului in concerte, portrete ale dezvoltarii continue ce s-a desfasurat live in fata unei audiente.

Luna Aprilie 2010 ii aduce inapoi in Europa unde vor canta pentru prima oara in formula de duo in Romania, Ungaria, Elvetia si Anglia; in cadrul acestui turneu, Nilssen-Love si Vandermark se reintorc in Germania (Jena, Marburg) si in Olanda (Amsterdam). Nu trebuie ratati, procesul lor creativ este bazat pe cautari neincetate iar scopul lor este acela de a nu se repeta niciodata.

Citeste si opiniile din publicatiile de specialitate despre albumele semnate

Paal Nilssen-Love si Ken Vandermark