O scurtă lecţie de jazz cu Harry Tavitian

Parcă nu mă simt în largul meu scriind o recenzie despre concertul de sâmbătă seară (13 martie) susţinut de Harry Tavitian şi Cserey Csaba… dar vorba lui George, muzica e pentru toată lumea.

Adevărul este că sunt un diletant, departe de a fi un adevărat cunoscător de muzică. Până şi la concertul acesta am mers mai mult pentru că era sămbătă seară şi nu aveam nimic mai bun de făcut. Despre Tavitian nu ştiam prea multe. Mai fusesem la un concert de-al său, la Filarmonică,  însă ţin minte că l-am digerat greu. E posibil că eram cam necopt pe vremea aia… sau poate într-adevăr free etno jazz nu e ceva uşor de digerat până la urmă…

Toate astea au constituit premisele pentru o surpriză plăcută. De data aceasta Tavitian s-a prezentat mult mai uman, mai deschis şi mai glumeţ, prezentându-şi aproape fiecare melodie înainte de a o cânta. Fără să ne dăm seama ne-am trezit în mijlocul unei captivante lecţii de muzică – o scurtă istorie a jazz-ului. Astfel, concertul ne-a trecut prin mai multe genuri muzicale, de la slave work songs – muzica sclavilor de pe plantaţiile de bumbac – până la ghospel, blues şi în final jazz, etno-jazz mai ales.

E dificil să fac o critică muzicală a prestaţiei celor doi artişti. Ce pot spune e că mie personal mi-a plăcut, dar judecând după atmosfera de la concert, cred că sentimentul a fost împărtăşit de întreaga sală.

Interviul ce a urmat, poate fi vazut aici