In jazzland with Babos Gyula

Sambata, 24 Ianuarie 2009. Ora 19:si-ceva. Se facea ca am sunat sa chem un taxi ca sa ma duc la Posticum, la concertul Babos Gyula.

Duminica, 25 Ianuarie 2009. In jurul orei 1 AM m-am trezit buimac intr-o carciuma pe acorduri de Hendrix. Consoarta in stanga, alti doi prieteni in dreapta!

– Ba, ce faceti? Ce s-a intamplat, ce cautam aici, cat e ceasul, nu mergem la concert?
– Iubitule, sa stii ca sunt suparata pe tine. Iar ai fumat ceva fara mine?
– Nu iubito, azi nu. Dar ce cautam aici? Nu trebuia sa mergem la concert?
– Am fost iubitule.
– Pai eu nu-mi amintesc nimic, ultimul lucru pe care mi-l amintesc e ca am chemat taxiul sa mergem la concert, imi aduc aminte ca am ajuns cam tarziu si concertul incepuse si apoi…nu mai stiu! Am plecat de acolo?
– Nu iubitule, n-am plecat. Am ramas la concert dar tu ai devenit catatonic cand i-ai vazut pe oamenii aia cantand. N-ai mai scos nici un cuvant. Lasa ca am facut niste poze, am incercat sa filmez putin. A facut si George poze si poate-ti amintesti dupa ce dormi putin. Hai acasa!

Dimineata, m-am uitat pe poze, pe filmari si incet-incet am inceput sa-mi amintesc. Sala arhiplina din Jazzland-ul Posticum a gazduit un superb concert Babos Gyula!


Acum cand scriu aceste randuri, ma incearca un sentiment de rusine deoarece e prima oara cand il aud. Nu reusesc sa-mi dau seama de ce nu “mi-a iesit in cale” pana acum. Luna asta s-a implinit un an de cand locuiesc in Oradea si in tot acest timp am avut ocazia sa ascult tot felul de lucruri frumoase pe care consider ca trebuia sa le cunosc de mult timp.

Babos Gyula is the most representative guitar player of the Hungarian jazz life, the driving force of the modern Hungarian improvisative music. “…If you do not know his play, you simply lose colours from the palette of existence and revelation, and they will never get back to you after the moment when the magic fades away…” His band, the Babos Project Special represents a peculiar synthesis of electronic jazz and roma music.

Society of Hungarian Jazz Artist

Babos Gyula

De azi inainte, playlistul meu va contine, pe langa Peter Sarik, Michelle Petrucciani, Bella Fleck, John Coltrane, Mircea Tiberian, Stan Gets, Miles Davis, Glenn Miller, Dave Brubeck, Chick Corea si multi
altii, si Babos Gyula!

Orchestra de muzica contemporana central-europeana – isi denumeste Babos grupul, este formata din:

Szakcsi Lakatos Róbert (pian) – a studiat muzica clasica si jazz la Basel Academy of Music si a obtinut premiul intai la sectiunea pian de jazz de la Montreux

Balogh László (tobe) – o tanara speranta a jazzului maghiar

Hárs Viktor (contrabas) – a cantat si cu cea mai cunoscuta trupa de blues din Ungaria, Hobo Blues Band

Veress Mónika (voce) – o incredibila voce si prezenta care ne-a oferit un moment exceptional cand a bufnit intr-un hohot de ras molipsitor chiar in momentul in care trebuia sa inceapa un solo.Intreg concertul a fost presarat de solo-uri exceptionale. Tobele si pianul au oferit cateva momente incredibile. Pianul a dezvaluit urechilor mele niste efecte superbe. Intr-un final, bass-ul care a stat cuminte aproape tot concertul, ne-a dat o lectie de virtuozitate de mare angajament.

Am reusit sa fac un montaj cu cateva momente dar imaginea nu e foarte buna. Dotarile tehnice de care dispun in acest moment, nu se impaca foarte bine cu lipsa luminii dar in cazul de fata, ceea ce se aude este mult mai important!

 

Vezi cum o fo’ si pentru Gabi Burlau!