Joey Baron “Down Home”

Discul saptamanii

 

JOEY BARON – “Down Home” -1997

Baterist de talie mondială, născut în 1955 în SUA, Joey Baron influenţează decisiv maniera de susţinere a ritmului în jazzul modern, reuşind să facă din tobe nu doar un instrument aservit swing-ului ci un factor ritmic pentru orice experiment musical.

 

După ce în tinereţe a cochetat în egală măsură cu toate genurile musicale, s-a făcut remarcat în domenii extreme de diferite ale spectrului musical, cîntînd light music cu Tony Bennett, classic cu Los Angeles Philarmonic, rock experimental cu Laurie Anderson, în final dedicîndu-se exclusiv jazzului, colaborînd cu nume legendare începînd de la Al Jareau şi continuînd cu Art Pepper, Dizzy Gillespie, Stan Getz.       

La începutul anilor ’90 intră în sfera de influenţă dirijată de John Zorn, cu care va colabora mai bine de zece ani, formînd şi grupul emblematic Masada împreună cu trompetistul Dave Douglas, basistul Greg Cohen şi maestrul de ceremonii Zorn.

În paralel îşi dezvoltă o carieră solistică care cuprinde albume excepţionale de muzică contemporană, avînd de regulă ca şi colaboratori instrumentişti de primă marime ai muzicii mondiale. Este şi cazul albumului “Down Home” realizat împreună cu legendarul basist Ron Carter, cu chitaristul Bill Frisell şi saxofonistul alto Arthur Blythe.

Mult mai conservator decît ne-am fi aşteptat, “Down Home” cuprinde opt piese semnate Baron şi cîntate într-o manieră ce aminteşte de standardele jazzului anilor ’60. Tonul este moderat, transpare un uşor iz de cafe-concert, însă la nivelul solisticilor putem remarca o uşoară deraiere de la tradiţional. Eu îl consider un album absolut excepţional, datorită echilibrului cu care sînt concepute temele, datorită feelingului prezent pe tot parcursul şi nu în ultimul rînd datorită măiestriei protagoniştilor.

Recomandat pentru cele mai pretenţioase colecţii.

1 Comment

Comments are closed.