Jazzland-ul Balázs Elemér Group

Despre Balázs Elemér, Pat Metheny spune:

Consider ca Elemér este unul dintre cei mai buni tobosari din lume la ora actuala. Este capabil sa auda fiecare moment sonor din interior iar prin muzicalitatea, rafinamentul, capacitatea si spontaneitatea in luarea deciziilor, face posibil pentru cei care canta cu el sa scoata la iveala tot ce e mai bun in ei. Isi atinge intr-un mod minunat instrumentul. De fiecare data e o bucurie pentru mine sa-l ascult sau sa cant impreuna cu el.

Mi-ar fi destul de greu sa nu fiu de acord cu Pat Metheny si nu pentru ca eu sunt un afon total sau pentru ca am atatea cunostinte despre teoria muzicala cat am si pentru fisiunea nucleara ci pentru ca am avut ocazia sa-l ascult si eu pe Balázs Elemér si sa ma las purtat in lumea lui si a colegilor sai de trupa.

Evenimentul s-a intamplat aseara, la Posticum, alaturi de cca 200 de persoane, intr-un cadru foarte familial. Am avut ocazia sa stau in primul rand si sa respir acelasi aer cu cei de la Balázs Elemér Group dar mai ales sa le vad fiecare grimasa, fiecare gest, sa le simt fiecare traire din timpul concertului. Si toate au fost sincere.

Contrabasistul Márton Soós mi-a dat impresia ca taman ce si-a terminat temele si parintii i-au dat voie sa iasa la joaca. Cele 2 cosuri si cele aproape 60 de kilograme te fac sa crezi ca nu are mai mult de 15 ani. Degetele lungi si putin mai groase decat corzile instrumentului, veneau sa-mi intareasca banuielile. Felul extraordinar in care isi atingea uriasul instrument si reusea sa scoata tot ce-i mai bun din el, mi-a adus in minte imaginea unui Freddie Mercury si a unei Montserrat Caballe. Pe tot parcursul concertului, contrabasul lui s-a comportat ca o guvernanta nemtoaica, autoritara si care, in cateva randuri “si-a iesit din pepeni” si i-a pus pe “copii” la punct “tipand” la ei cu niste solo-uri de mare exceptie.

Pianistul József Balázs a fost copilul obraznic al cvartetului. Doar cand “a tipat guvernanta” la ei a reusit sa stea locului cateva minute. In rest a alergat de colo-colo, s-a certat cu chitaristul Dávid Lamm si spre final s-a inghiontit cu Balázs Elemér

Partea proasta a acestui eveniment a fost ca a durat putin peste 2 ore. Partea buna e ca acest concert e doar inceputul unei serii de evenimente din acelasi registru muzical. Citeste si cum o fo’ pentru Stefan Gaie.

1 Comment

Comments are closed.