R.I.P Eric Woolfson – Alan Parsons Project

“I am a writer and in common with many other writers, I prefer the shadows to the limelight…”

Eric Woolfson

“Old & Wise” Eric Woolfson ne’a parasit rapus de cancer la 64 de ani,miercuri 02.12.2009.”Scottish lead singer, songwriter and lyricist, executive producer, pianist” – E.W. a fost omul nr. 2 ca forta creativa in Alan Parsons Project si vocea principala cand nu era “acoperit” de sporadici ilustrii invitati precum seraficul Colin Blunstone (ex-Zombies) sau …mai psihedelicul si mai incisivul Arthur Brown.

Nu are doar partea sa de merite pentru cale 10 albume ale uneia dintre cele mai interesante trupe de studio din rock-ul progresiv GB (peste 40 milioane unitati vandute), dar si rolul de data asta principal in proiectul “Freudiana”(1990), desigur un tribut adus geniului psihanalizei moderne Sigmund Freud, compunind apoi in inca 4 musicals-uri care s’au jucat cu succes mai ales in Germania, Coreea si Japonia (!). Doua dintre acestea, desi cu material nou, fac trimitere la mai vechi proiecte cu APP: “Poe: More Tales of Mystery and Imagination”, respectiv “Gaudi”…iar celelalte 2 sunt 100% originale “Gambler” si “Dancing Shadows”.

Inainte de APP, a compus si produs piese si albume pentru Marianne Faithfull, The Tremeloes, Carl Douglas si altii, iar un nou material cu piese adunate in ultimii ani, a fost finalizat in primavara 2009:”The Alan Parsons Project That Never Was”…un “cantec de lebada” din pacate acum, ce contine 10 melodii originale cu flerul si de calibrul baladelor cu trupa-mama, deci comparabile cu piese ca “Eye In The Sky”,”Time” sau “Don’t Answer Me”, de la inceputul anilor ’80.

Mi’a placut reflectia amara a unui fan afectat de disparitia lui E.W. si care scria ceva de genul “intr-o lume muzicala napadita de Britney-suri, Madonne sau Shakire dupa care n’o sa ramana mai nimic, muzica lui Eric Woolfson suna la fel de bine si dupa 25 de ani”.

Trista ironie,sau poate premonitie spirituala: ultimul sau album se incheie cu “Immortal”…Cand o sa auziti de’acum inainte macar despre alti Eric-si mult mai cunoscuti si in viata, sa va amintiti ca a mai existat si ACEST E.W…

1 Comment

  1. gabi b.

    Victor, ce supriza!!! N-am avut puterea psihica sa-i ascult vreodata pe Alan Parsons Project, insa am s-o fac acum, sper sa nu fie prea tarziu, la aceasta varsta.
    R.I.P. Eric Woolfson…

Comments are closed.