László Attila & Oláh Kálmán Quartet

Voi stiti aritmetica?

Hai sa facem un exercitiu simplu. 1+1+1+1
Rezultat corect? 5 

Pentru mine serile de jazz din Posticum Jazzland devin un tabiet de buna cuviinta. Si de in”cantare” de cele mai multe ori. Ca de cele mai multe ori in domeniul jazz-ului, cu atat mai bine.
In Posticum Jazzland, zace un pian clasic, cu coada, intr-un colt, parca uitat de lume. Toti cei care au mai fost pe aici la cantari in ultimele luni au venit cu sculelele lor, care mai de care bine acordate si datatoare de senzatii auditive interesante.

Joi seara a fost László Attila & Oláh Kálmán Quartet.
Si a inviat pianu’. Nu ma intrebati prin ce minune a prins viata, tot ce stiu e ca sub mana lui Oláh Kálmán s-a insufletit. Cu niste compozitii de prima clasa. Omul a cantat cu nume grele din jazzul mondial, nu fac amintire aici. Cert e ca alaturi de Peter Sarik, Vukan Gyorgy, domnul Oláh Kálmán se numara printre facatorii maghiari de jazz. Nu numai interpreti. Foarte frumoase compozitiile, mai ales din a doua jumatate a reprezentatiei lor. Bine inchegate, frazari originale, sincope la locul lor. Foarte frumos. 

Fata de concertele precedente  sustinute de Babos Gyula,  Balázs Elemér  si KLB Trio, cel de joi seara, poate si multumita Gibson-ului manuit de László Attila a avut o nota nostalgica. Pe alocuri mi-a adus aminte de stilul lui Lee Ritenour, putin siropos si imbietor la palavre bahice. 

Bassistul, putin nervos si negasindu-si locul la inceputul concertului, pe parcurs si-a dat seama ca e ziua lui de nastere si ne-a demonstrat ca nu degaba a implinit 35 de ani. Cel putin noua. Tobele au sunat ceas. 

Inca ceva, sunetul a fost cel mai bun dintre toate concertele mentionate mai sus. Curat si distinct. 

De ce 1+1+1+1=5? Pe langa cei patru de pe scena a mai fost ceva. Si chestia aia a facut diferenta.

Un montaj video, multumesc theFUA pentru el, puteti vedea mai jos:

1 Comment

Comments are closed.