Furtuna pe Cris cu KLB Trio

Concertul susţinut de trio-ul budapestan KLB în seara zilei de 1 martie la Louis Cafe  a fost, fără îndoială, evenimentul muzical cel mai consistent care s-a petrecut vreodată în orăşelul de pe malurile Crişului Repede. Evenimente muzicale au mai fost, unele frumoase de-a dreptul, însă de această dată am simţit acel feeling deosebit pe care îl ai doar în preajma celor mari, feeling ce l-am cîştigat cu toţii datorită cosmopolitismului ce ne caracterizează, de bună seamă.

Dar să revin la concertul din seara respectivă. Nimic nu anunţa furtuna ce avea să se pogoare asupra noastră, cu toate că fusesem avertizat, mediul era agreabil, fum,ceai şi alcool,  iar compania era fără cusur. Pe nesimţite, modest şi fără speech-uri introductive, cei trei muzicieni au derulat structuri de jazz-fusion care deja prevesteau ceva incendiar.

Peta LUKÁCS - KLB Trio Gergo BORLAI - KLB Trio Zsolt KALTENECKER - KLB Trio

Ceea ce a urmat a fost covîrşitor, “Money” de la Pink Floyd cîntată într-o manieră sintetică, viguroasă, compoziţii proprii cîntate la o intensitate ce-mi evocau pe Mahavishnu Orchestra, pasaje de muzică experimentală cu solouri de claviaturi a la John Medeski, un chitarist puternic electrificat care a traversat de-a lungul unei piese mai multe maniere de interpretare, de la rock progresiv la funk şi jazz ambiental şi un baterist precis, sofisticat, al cărui ritm se percepea chiar şi cînd nu bătea la tobe. Ezitări nu au existat de nici un fel, totul a fost cursiv, firesc, referinţele culturale erau mai mult decît poate duce un auditoriu normal, echilibrul solistic a fost perfect dozat iar sunetul, de excepţie. Cireaşa de pe tort a fost piesa de bis, “Personal Jesus” de la Depeche Mode, în care linia de bază, rock’n’roll tipic, cădea într-un swing punctat clasic de clape şi tobe, făcînd deliciul atît al profanilor cît şi al celor mai avizaţi. 

În fine, auditoriul a avut parte de două ore magice, pline de sevă creativă, putîndu-se   testa live evadarea din banalitate şi cotidian.

4 Comments

  1. George Staicu

    Si chestii kraut, cosmiche music, a la Naked City, frumos Dom’le, frumos. Ii vad si aud live pentru a doua oara, imi vajaie si acum urechile. Fain de tot.
    Am vorbit cu baietii, in aprilie o sa le apara primul disc in formula asta, mi-au confirmat faptul ca este o formatie de concert, cel putin in faza asta, discul va fi unul live cu un show tinut in Slovacia.

  2. Attila

    A fost cazul tipic cind m-am bucurat ca o cintare a inceput cu o intirziere.Am iesit de la teatru(era pauza in piesa sectiei maghiara,regizata de Anca Bradu -chiar va recomand “KASIMIR ES KAROLINE!)si nu m-am putut intoarce decit dupa ce am auzit cover-ul FLOYD.Cind eram copil,citisem undeva ca era exemplul perfect pt o piesa de “neprelucrat”…e clar:celor “doxa” le-a scapat varianta de fuziune,pe care nu aveau cum o banui…cei 3,probabil nu citisera si de aceea s-au incumetat…ha-ha…
    E drept: am pierdut”miezul” concertului,insa starea de spirit era clar instaurata si s-a accentuat pina la finalul pe care l-am prins…E genul de trupa care nu are leader,dar in care toti cei 3 sint “meseriasi” fara dubii ai instrumentelor pe care le stapinesc cu o delicatete brutala sau eleganta decadenta.Cum o cere piesa,tema…cea de final,de la PULP FICTION chiar a fost o mireasma de petale de trandafir pe un tort viguros-delicat nonconformisto-avangardist pe care s-a asezat o cireasa de bun-gust…De-abia astept sa-i (re)vad pe SZIGET 2009!

Comments are closed.