De data asta cu doua documentare foarte faine: Prog Rock Britannia si Synth Britannia. Trei ore de istorie muzicala a sfarsitului de secol.
Prog Rock Britannia cu Robert Wyatt, Mike Oldfield, Pete Sinfield, Rick Wakeman, Phil Collins, Arthur Brown, Carl Palmer si Ian Anderson, analizeaza fenomenul muzical progresiv britanic al anilor ’70. Et voila:
Synth Britannia, electronic music cu Human League, Daniel Miller and Cabaret Voltaire, Philip Oakey, Vince Clarke, Martin Gore, Bernard Sumner, Gary Numan si Neil Tennant.
au scos video-urile 🙁
yeap, noroc ca le-am salvat, le-am pus la upload intr-un loc mai sigur, o sa anunt linkurile in cateva ore
pe mine m-ar interesa cel cu prog-ul, pe celalalt il am deja 😀
Ce vremuri, ce oameni, ce muzica! Documentarul e unul istoric, intr-adevar, te pune in contact cu o generatie din care n-a mai ramas decat muzica, cu tot mai putin impact, din nefericire.
Prog Rock Britannia mai dezvaluie insa si altceva: diferenta de abordare a actului muzical dintre cei de atunci si cei de acuma. Pe atunci rockul nu era un joc democratic, se pare, si nu ma refer neaparat la descendenta aristocratica a protagonistilor(Rick Wakeman, Robert Fripp, Pete Sinfield, Kevin Ayers, Gary Brooker, etc.)ci la faptul ca toti aveau o educatie muzicala clasica, imaginea rebela mascand o cultura solida.
In schimb, marii absenti sint Gentle Giant, grup inconfundabil al acelor ani, cu nimic mai prejos decat ELP, Yes, King Crimson, Genesis, etc. Probabil cei de la BBC vor face un serial separat, cine stie?
am updatat linkurile cu cele doua documentare, ar trebui sa mearga!
@gabi b.: Nu cred ca nici acum e foarte “democratic” in ceea ce ii priveste pe artisti. Nici nu trebuie sa fie. In ceea ce priveste publicul, da, fara indoiala. Da, ai dreptate in ceea ce priveste Gentle Giant, mai sunt nume mari omise, dar imi amintesc cum am descoperit eu muzicile astea acum vreo 15-20 ani, din band in band, toate se leaga frumos. Si cred ca asta e cursul normal, prog-rockul e in primul rand prog, progresiv le facem toate, heh:) Asta cred ca e si un alt scop al documentarului BBC.