KUMM privesti Clujul printr-un telescop

Bogdan Albulescu (Bubu) o comite din nou; de data asta cu un review al proaspatului disc  KUMM“Far from Telescopes” si lansarea acestuia in Cluj.

So, here it is:

KUMM PRIVESTI CLUJUL PRINTR-UN TELESCOP – Cronica lansarii noului album KUMM – “Far From Telescopes” , Cluj, Irish & Music Pub, 06.11.2009

Am ajuns vineri in timpul soundcheck-ului. Suficient timp sa stam la o poveste. Nu m-am vazut cu trupa de anul trecut de la ultima lor cantare din Oradea. Mi-era dor de povesti pline de voaluri si cupole sonore. Erau proaspat veniti de pe drum de la Timisoara. La fel de plini de energie ca la ultima revedere. Se anunta zgomot mare in Pub. De-abia asteptam.

In jur de ora 22.00 trupa promite un tutorial extins al modului in care urechile trebuie sa se indeparteze de telescopul criticii si etichetei sonore, inspre planeta sunetelor brute pe care ar trebui sa mai facem cate un popas cand vrem sa respiram aer proaspat de portativ.

Pe la ora 21.00 Pub-ul devine neincapator, lume tanara, plina de energie, plina de viata. Clar, insetati dupa sunete de nisip. Pe semne ca spiritul de Vama Veche de odinioara dicteaza la aceasta ora. Reminiscente solare de vara torida, de mare, de liniste si valuri. Apusuri imbatate de muzici.

Rasare Kumm pe scena. “Far From Telescopes” e lansat pe orbita sufletelor fanilor. Sound fresh, volum, calitate, energie. Beware, Kumm is back in town si sunt pregatiti sa lase urme.

Manualul de utilizare al sunetelor a inceput cu piesa “Mister Superman”, un capitol parca desprins dintr-un film amprentat de Quentin Tarantino cu usoare arome de slide blues guitar.

A urmat “Monkey In Your Stereo”, o piesa extrem de ritmata care a emis oscilatii puternice de tzopaiala in randul publicului care a inceput sa zguduie Pub-ul.

Urmatoarea pe lista a fost “Pop Song”, o infuzie de sunete planetare care mi-a adus aminte de mesajul intregii generatii flower-power, prin primul vers : “Your love is kerosene, it makes me sweat and dream…”

Urmatoarele doua piese “Sleepwalk” si “Beauty Queen” parca au inchegat mai bine mesajul trupei : if you’re a sleepwalker, you stand no chance of becoming a beauty queen”, si ca sa nu lase o clipa de respiro din toccata si fuga sonora, trupa ne-a invatat kumm sa nu ne impiedicam de clisee , prin piesa “Police” (“Never give up, never give up…” ne indeamna Catalin de pe scena).

Au urmat : “Pink Baloon”, “Different Parties” si “Fashion”.

A venit si momentul expunerii diagramei single-ului “Morsa” (“Man In A Can” pe album), pe care intregul public l-a cantat la unison.

“Bird’s Eye View” ne-a ridicat putin spre cer pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor “1000 de chipuri” care privesc prin telescop. Da, reveniti cu picioarele pe podeaua din Pub, Kumm ne-a amintit ca “suntem toti o apa si-un pamant” prin lovemark-ul lor, piesa “1000 de chipuri”. Publicul a dat tot din el la aceasta piesa.

Apoi, am fost invitati cordial la o partida de pescuit in piscina prin “Fishing In The Swimming Pool”, o piesa jucausa si extrem de serioasa, parca scrisa pentru un nou film al lui Woody Allen.

Si-a urmat si bis-ul compus din alte doua piese de rezistenta : “Butterflies” si “Dictionary”.

Si kumm se vede Clujul printr-un telescop ?

Pai, e simplu. Treci prin filtrul propriei tale persoane mesajul pe care ti-l transmite muzica proaspat lansata vinerea aceasta in Pub-ul din Cluj, orasul din care Kumm a inceput sa faca pasi pe nisipul sunetelor cosmice. Sunt extrem de bucuros si impacat ca aceasta trupa nu s-a intepat de-a lungul drumului in scoicile colturoase, ascunse prin nisipul mai sus amintit.

Componenta KUMM:

Catalin Mocan – vocals

Eugen “Oigan” Nutescu – guitars & vocals

Mihai Iordache – sax

Andras Kovacs – keyboard

Sorin Erhan – bass

Paul Ballo – drums

P.S. TELESCOPUL SCUZA MIJLOACELE 😉

1 Comment

Comments are closed.