Jazz cu Bolla Gabor Quartet la Posticum, Oradea

Cartea de vizită a acestui tînăr de 21 de ani pe nume Bolla Gabor e atît de impresionantă încît are darul să deruteze auditoriul local de jazz şi nu numai. Născut fiind în 1988, la 10 ani începe studiul clarinetului în muzica clasică pentru ca mai apoi, sub influenţa părinţilor, mari fani de jazz, să înceapă să folosească saxofonul tenor, instrument căruia I s-a dedicat total, deocamdată.

Astfel, de la 15 ani Gabor Bolla porneşte în cariera de muzician de jazz, evident sub influenţa marilor maeştri precum John Coltrane sau Sonny Rollins, iar prezenţa sa la festivalurile de jazz începe sa fie una obişnuită, începînd cu Getxo Jazz Festival din Bilbao şi continuînd cu Montreaux, Amsterdam, Sankt Petersburg, Londra, Viena, etc.

La Posticum, Gabor Bolla împreună cu formaţia au ajuns cu două ore întîrziere fată de programul stabilit, însă fiind vorba de un public de altă factură decît cel uzual în locaţiile orădene, s-a lăsat cu beri mai multe, vinuri fierte şi sucuri de mere plus socializarea aferentă. Concertul a început fără prea mari introduceri, pe scenă fiind prezenţi Bolla Gabor la saxofon tenor, Szakcsi Lakatos Robert la pian, Orban Gyorgy la contrabas şi Andras Mohay la tobe. S-a început în forţă, hard-bop caracteristic anilor ’60, standarde interpretate coerent cu momente improvizatorice corect susţinute, echilibrate ca durată şi conţinut. Ambitusul saxofonului mînuit de Bolla Gabor e unul de mare stil, potenţialul lui e enorm, deocamdată cantonat în forme fixe specifice genului. Puţinele momente în care a evoluat singur, fără aportul grupului, au fost edificatoare, dinamică extremă, tempo versatil, identificare totală cu instrumentul. În rest, s-a improvizat cuminte, pe rînd, uneori solo-urile de tobe sau contrabas fiind mult prea dese şi prea lungi ca durată.

Remarcabilă şi evoluţia pianistului Szakcsi Lakatos Robert, vădit sub influenţa maestrului Thelonious Monk, din păcate sonorizarea pianului fiind deficitară din punctul meu de vedere. Una peste alta, a fost un concert bun, publicul a reacţionat pozitiv, chiar în cunoştinţă de cauză, ceea ce dovedeşte că, contrar opiniilor majoritare, există şi la Oradea un auditoriu care ar merita mult mai mult decît ceea ce i se oferă de obicei.

1 Comment

Comments are closed.