Cu Mircea Streit, organizatorul JazzandMore-ului ma stiu de pe Internet. Apoi ne-am vazut la Sibiu la o cafea, dupa care am ajuns sa dorm in acelasi cort cu el la Saalfelden anul asta.
L-am ajutat in procesul de rebranding al festivalului Jazz and More si muzicadevest a ajuns sa fie partener media al editiei a 5-a, aniversare, a acestei manifestari . Cam asta e povestea noastra.
Cine e Mircea Streit, totusi? Prin Asociatia Culturala Interzone este singurul care promoveaza si “alte” manifestari ale fenomenului muzical. Adica muzica de avantgarda si free jazz.
Am facut un scurt interviu, pentru care ii multumesc si pe aceasta cale, si pe care il puteti citi mai jos.
George Staicu: Cum te simti cu cateva zile inainte de a 5-a editie Jazz&More?
Mircea Streit: Am senzatia ca timpul se comprima si ca nu-mi mai ajunge ca sa pot rezolva problemele de pe agenda zilnica. In rest ma simt ca inainte de sarbatoare; astept si eu cu nerabdare, ca multi fani ai muzicii de improvizatie, ziua de Vineri 16 Octombrie, prima zi a festivalului.
G.S.: Care a fost principala provocare a editiei de anul asta?
M.S.: Hmmm, festivalul Jazz And More este in sine o provocare, este un festival care promoveaza o muzica incomoda, pentru unii socanta, muzica noncomerciala care ridica semne de intrebare si multe controverse. Festivalul vrea sa provoace in primul rand pe muzicienii asa zisi „profesionisti” care sint (in mare parte) inghetati intr-un clasicism de rutina, banal si de multe ori mediocru. Publicului larg, festivalul ii ofera acea alternativa pe care nu o gaseste, din pacate, in salile de spectacol, sau la posturile romanesti de radio si
televiziune; o muzica creativa care pe alte meleaguri este apreciata si recunoscuta, ca parte a culturii contemporane. JAM vine sa completeze lacunele lasate de sistemul educational traditionalist, clasic. Festivalul este unitar alcatuit, aducand totusi reprezentanti din diferite zone muzicale contemporane: de la avantjazz la freejazz sau punkjazz, de la post rock la noise music, de la muzica contemporana compusa la muzica electroacustica, si peste toate muzica improvizata, care este liantul tuturor acestor genuri muzicale contemporane, care nu mai pot fi diferentiate foarte mult intre ele si a caror granite se topesc practic dintr-un sistem in altul.
Muzica improvizata, pe care as numi-o mai degraba „instant composing” este poate cea mai efemera forma muzicala, pentru ca este compusa spontan pe scena si dureaza doar pina la sfarsitul recitalului. Fiecare concert este unic, este altceva de fiecare data, muzica noua, practic in prima auditie.
G.S.: Ce reprezinta pentru Sibiu/RO J&M?
M.S.: JAM reprezinta pentru Sibiu o scena a muzicii postmoderne si a jazzului de avantgarda, iar pentru Romania motorul acestei miscari.
G.S.: Romania are scena de free jazz/avangarde?
M.S.: Scena romaneasca de free jazz si a muzicii creative este practic festivalul JAM. Acesta este unic ca gen in Romania si s-a consacrat in numai patru ani ca scena a muzicilor moderne, contemporane, creative, fiind vizitat in ultimii trei ani de fani din toate colturile tarii. Anul acesta am avut solicitari de bilete chiar si din strainatate.Programul prezentat de Jazz And More rivalizeaza cu cele mai renumite festivaluri de gen din Europa si America, pe scena festivalului urcand cativa dintre cei mai reprezentativi muzicieni ai jazzului modern si muzicii improvizate.
Pe de alta parte JAM reprezinta o scena de evolutie pentru muzicienii creativi romani, care au posibilitatea de a participa alaturi de muzicieni straini la proiecte comune.
Festivalul incepe in 16, tine pana in 18 Octombrie.
Program:
Vineri 16 Octombrie
15:00 | Atrium cafe
- Masterclass despre improvizatia libera cu The Fonda/Stevens Group
18:00 | Teatrul Gong
- Aka Free (E)
- Irinel Anghel/Sorin Romanescu Duo (RO)
- Szilard Mezei Trio (SRB)
- The Fonda/Stevens Group (USA)
23:00 | Atrium Cafe
- After party
Sambata 17 Octombrie
17:00 | Teatrul Gong
- Soundcheck (PL)
- Magda Mayas/Tony Buck Duo (D, AUS)
- Mircea Tiberian/Maria Raducanu/Lisle Ellis (RO, USA)
- Johnny La Marama (FIN, D, USA)
23:00 | Atrium Cafe
- After party
Duminica 18 Octombrie
17:00 | Teatrul Gong
- Mikolaj Trzaska/Clayton Thomas/Tony Buck (PL, AUS)
- Christoph Irmer/Marc Charig Duo (D, GB)
- Cush Trio (D, CH)
- Frank Paul Schubert Quintet (D, FIN, AUS)
23:00 | Atrium Cafe
- After party
Buna Ziua !
Detin o Locatie pentru activitati Festivale langa Timisoara, din 20-23 August se organizeaza Festivalul de Rock. Daca aveti interes pentru o organizare Festivala va pot trimite Poze si informatii !
Cu Stima,
Christian Kuttner
Tel: 0040/(0)753 04 99 94
E-mail: kuttchris @ gmail . com
Vezi ca sus, in header, langa logo este un link catre o pagina de contact. Acolo gasesti o adresa de mail unde ne poti trimite toate informatiile necesare: cine, cand, unde, de ce, cum, cat costa, cum se ajunge si alte facilitati. Ne intereseaza orice eveniment cultural din Vestul tarii.