Concertul Kronos Quartet din Debrecen

Vinerea trecuta am fost pentru prima oara la un concert de muzica contemporana. Chiar daca am locuit pentru o buna perioada de timp intr-un oras considerat important centru cultural al tarii, in Iasi adica, nu am avut ocazia sa particip la un astfel de eveniment. Asta nu inseamna ca musai nu s-a intamplat. Ca multe alte evenimente interesante ce au loc in tara noastra, partea de promovare e ignorata aproape total si exista “sansa” sa pierzi multe lucruri interesante.

Spre deosebire de romani, ungurii stiu sa-si promoveze evenimentele si pentru ca am norocul sa locuiesc la doar 60 de km de Debrecen, mi-a fost destul de greu sa ratez concertul Kronos Quartet.

Concertul s-a tinut in The Grand Hall al centrului cultural Kölcsey Convention Centre, pe aceeasi scena pe care au evoluat artisti precum Jan Garbarek, Chick Corea sau Cesaria Evora. O cladire impresionanta, cu mult bun gust, moderna. Nu e prima oara cand ungurii imi dovedesc cat de mult pun pret pe cultura.

Concertul a fost splendid. M-a frapat grija cu care David Harrington si colegii sai isi manuiau instrumentele. Parca erau din cristal si se temeau sa nu le sparga. Nu stiu daca David a reusit sa obtina acel sunet perfect pe care a fost, asa cum spune in interviu, foarte aproape sa-l obtina in concertul din Polonia pe care l-a sustinut cu o seara inainte dar pentru mine totul a sunat perfect.

Cel mai mult mi-a placut lucrarea “…hold me, neighbor, in this storm…” compusa de Aleksandra Vrebalov. Piesa e un amalgam de elemente specifice tarilor balcanice si probabil din cauza asta mi-a placut atat de mult. Un fragment din aceasta lucrare il puteti asculta la inceputul montajului de mai jos.

Pe langa plimbarea prin balcani, Kronos Quartet m-a dus putin prin Georgia si India. De fapt intreg concertul a fost o excursie prin toata lumea. As fi vrut sa nu ma aduca inapoi.

3 Comments

Comments are closed.