PERE UBU – “Long Live Pere Ubu! 2009

Trebuie să recunosc că de ani buni încoace rock-ul nu-mi mai spune mare lucru, mesajul iniţial care vorbea despre eliberare, anarhie, sex, alienare, dragoste, spontaneitate, creativitate, fiind înlocuit cu o perdea de fum în spatele căreia depistez doar business-uri mediatice, motivaţii financiare, adaptări la un trend bine stabilit şi prea puţină muzică. Parcă nici n-au existat vremurile cînd Led Zeppelin, pe toata durata carierei lor, n-au apărut o singură dată la televizor iar pe unul dintre cele mai vîndute discuri ale lor nici macar nu se menţiona cine cîntă…

Ei, cu toate astea, la vîrsta mea am şi eu slăbiciunile mele, una dintre acestea fiind gaşca condusă de grăsuliul magnific David Thomas şi denumită cu mult umor şi ironie Pere Ubu, în onoarea lui Alfred Jarry, creatorul piesei cu acelaşi titlu. Primul album semnat Pere Ubu apare în 1978, “The Modern Dance” fiind un album legendar care a fost punctul de pornire pentru ceea ce s-ar putea numi partea artistică a punk-rockului. Au urmat albume clasice de-acum ca “Dub Housing”, “The Art Of Walking”, “World In Collision”, oaze de nonconformism într-un noian de muzici din ce în ce mai mult supuse industriei. Componenţa iniţială nu mai există demult, însă David Thomas poartă stindardul înainte şi vocalizează maniacal, imberb, ironic şi inteligent. Singurul său rival rămîne, poate, Captain Beefheart, cu care şi-a împărţit de altfel muzicienii, spre deosebire de acesta fiind mult mai activ şi mai expus publicului.

„Long Live Pere Ubu!” este cea mai recentă surpriză audio semnată Pere Ubu, vine după o pauză de şapte ani şi este realizat în colaborare cu diva britanică Sarah Jane Morris numită duios „Mere Ubu”.  E un tur de forţă ce nu aduce nimic nou în muzica lui David Thomas însă rămîne la fel de surprinzător şi provocator. Luni seara, la Melatonină, vor fi prezentate cîteva mostre din opusul Pere Ubu, ca o avanpremieră la concertul ce se va petrece la Budapesta, în 12 octombrie, pe vapor, A38 in Budapesta.

Si un regal video cu The Brothers Quay la regie, March of Greed: