Prima zi la Saalfelden

Am ajuns ieri pe la amiaza la Saalfelden, MuzicaDeVest.ro fiind singurul site de profil din Romania, care a fost acreditat la acest festin de free jazz/avangarda muzicala a Europei.

Foarte frumoasa zona, am ramas cam cu ochii-n soare pret de vreo 30 minute dupa ce ne-am instalat si as mai fi stat dar ne tragea programul. Avem intalnirea cu Elliot Sharp si cu al sau Carbon, de data asta in formula cu Bobby Previte la tobe si Zeena Perkins la harpa electronica.

Dar, pana la ei, ne-am dus pe scena din centrul Saalfeldenului si unde isi facea de cap Al Jawala. Niste copii, bine dispusi si cu pofta de cantat, pusi sa anime prima zi a festivalului, doua saxofoane, doua perechi de percutii, un didgeridoo (instrument de suflat specific maori) pe alocuri. Influente balcanice si klezmer in muzica lor condimentat cu putin Masfel si ritm sustinut, si mai ales, buna dispozitie, au reusit sa anime publicul austriac la final, mai ales cand le-a pomenit de faptul ca in Bucuresti de la primele acorduri lumea s-a apucat de dansat. Bun, incalzirea a fost facuta.

Am tras rapid un Red Bull si o cafea caci de la 9 incepeau greii zilei, Zakarya cu al lor “The true story concerning Martin Behaim“. Buna reprezentatie, un lautar klezmer la acordeon, Yves Weyh, care sta in spatele acestui proiect, un chitarist cu un riff salbatic si un percutionist transant de la primele batai. Au cantat bine, curat, este o formatie de concert, fara indoiala, chiar daca au pana acum doar un singur disc scos.

A urmat, cel putin pentru mine, intalnirea cu unul dintre inovatorii modului de interpretat la ghitara si abordare a acestui instrument. Mr. Elliott Sharp, si-a inceput show-ul cu un Bobby Previte, dezlnatuit la percutie si Zeena Parkins suava ca un tunet coborat din inaltimile Alpilor tirolezi. Nici daca fumam doua zile in continuu, senzatiile nu erau pe masura muzicii celor trei. A meritat cantarea celor trei, chiar daca veneam numai pentru ei 1000 km. Apoi, am stat in Nexus, ploaia s-a dezlantuit si ea, am ajuns la culcare pe la ora 4, ca un pui de gaina zgribulit. Dar cu gandul si multumirea ca am asistat la o epifanie moderna a muzicii contemporane alaturi de Elliott Sharp/Bobby Previte/Zeena Parkins.

Saalfelden 2009 - Free Jazz Festival Saalfelden 2009 - Free Jazz Festival Saalfelden 2009 - Free Jazz Festival

Saalfelden 2009 - Free Jazz Festival Saalfelden 2009 - Free Jazz Festival