PLAI – Muzica, Arta si Multiculturalitate

Aflat la cea de a 4-a editie, festivalul de “Muzica, Arta si MulticulturalitatePLAI, se va desfasura la Timisoara in perioada 11-13 Septembrie 2009. Locatia unde se va desfasura acest eveniment este Muzeul Satului Banatean.

Esma Redzepova este “doar o tiganca din Skopje” ce va deschide acest festival. Concertul ei de pe 11 Septembrie va inaugura editia a 4-a a festivalului PLAI.

Esma va fi urmata de Farfarello adica de Manni Neumann – violonistul diavolului (vioara), Ulli Brand (ghitara acustica) si Josef (Ioji) Kappl (bass) care isi vor prezenta in premiera in Romania cel de-al 17-lea material discografic al trupei, albumul “Pas cu pas”.

Cea mai exotica prezenta a primei zile de PLAI vine dintr-o tarisoara din spatiul ex-sovietic, undeva intre Siberia si Mongolia. Adica din Tuva. Sainkho Namtchylak are 52 de ani iar discografia ei contine peste 30 de albume.

Prima seara va fi inchisa de Tomasz Bednarczyk din Polonia unde este considerat “un artist al sunetului”. Are 23 de ani si a fost invitat la prestigioase festivaluri precum Plateaux Festival (2008), B4 Festival New Music (2008), Fokus Festival (2007), Charge Festival (2007) şi Unsound (2006). Anul acesta a scos un nou album, Let’s Make Better Mistakes Tomorrow, pe care-l va lansa la Timisoara cu ocazia participarii la Festivalul PLAI

O noua diva a muzicii africane, Dobet Gnahoré, va canta in deschiderea celei de-a 2-a seri a festivalului PLAI. Dobet Gnahoré este nominalizata la sectiunea “newcomer” a BBC World Music Award. Ano Neko este numele primul ei album ce a fost scos in 2004. Albumul cuprinde de la melodii mandingue la rumbe congoleze, de la ziglibiti-urile Coastei de Fildes la bikoutsi-urile cameruneze, de la High-Life-urile ghaneze la corurile zulu, o varietate de compozitii insotite de sunete jazzy, pline de culoare.

Al doilea concert al zilei de 12 Septembrie va fi sustinut de trupa Kaloomé care ne vor incanta cu traditiile tiganilor catalani.

Din Franta celor de la Kaloomé vom ateriza impreuna cu The Shin tocmai in Georgia unde cei trei membrii ai grupului sunt considerati muzicieni si compozitori de varf. The Shin inseamna Zaza Miminoshvili (ghitara, panduri), Zurab J. Gagnidze (bass acustic si electric, voce) si Mamuka Gaganidze (voce, percutii).

Ultimul pe lista concertelor din a 2-a seara a festivalului PLAI este o mare speranta a jazz-ului austriac, Christoph Pepe Auer. Are 28 de ani si a cantat deja cu Adam Holzman (clape, Miles Davis Band), Joseph Bowie si Vienna Art Orchestra. A avut colaborari cu nume mari ale jazzului mondial precum Dick Oatts, George Garzone, Donny McCaslin, Branford Marsalis, David Binney, Tony Malaby, Marcus Strickland sau Jason Lindner.

Sambata, 12 Septembrie si Duminica, 13 Septembrie, in intervalul orar 12:00 – 18:00 vor avea loc diverse activitati culturale. Momentan nu avem alte informatii despre aceste evenimente insa de indata ce organizatorii festivalului ne vor oferi mai multe detalii, o sa detaliem subiectul.

Se pot achizitiona bilete doar pentru o singura zi a festivalului sau abonamente pentru toate cele 3 zile. Pentru ziua de Vineri, un bilet costa 30 lei, pentru cea de Sambata, 35 lei iar doar pentru ziua de Duminica, 20 lei. Un abonament costa 55 lei. Biletul pentru ziua de Duminica se ofera cadou oricui va achizitiona un bilet pentru Vineri sau Sambata.

Biletele se pot achizitiona de la Ticket Point sau de la Diverta.

1 Comment

Comments are closed.