Island Feelin’ – Festivalul Sziget Budapesta 2009

Motto : Moda e spontana. Iar pe margine se circula mai rapid…

Insula Sziget Fesztival.
Editia a 17-a. Am bifat 15 pina acum. “Not bad…” ar spune bacea din secuime…E o stare de spirit. Chiar daca e putintica criza…se simte si nu prea…
Stil de viata nomad. Da’ e mai ieftin cu cortul decit sa tot iesi in fiece zori…Acum citiva ani se glumea ca va trebui sa venim in ZIUA 1. De vreo 2-3 ani deja e realitate. Aici chiar si zilele negative pot fi extrem de pozitive. TANKCSAPDA DAY. Concert aniversar 20 de ani. Cu 3 trupe in deschidere, trupe pe care nu le-am urmarit pentru ca chiar imi montam locul de salas… Insa la 20.30 am facut prezenta in fata mixerului, imi era dor de ei.

E singura trupa maghiara care a fost invitata in fiecare editie pe scena mare. Ii tot vedeam cite 10-20-30 de minute, in trecere fiind spre alte scene…ultima data la un concert de-al lor am fost acum 15-16 ani. Nu va asteptati la inaltimi metafizice. E dirty fuckin’ rock’n’roll. Simplitate zdrobitoare. Texte directe, inspirate din viata. Trupa de deschidere impecabila pentru Nea Lemmy. Se stie: nice boys don’t play r’n’r...iar la nice girls le cam place de bad boys…parca se organiza un concurs de Miss in fata scenei!

Viata proclamata ca cel mai bun drog. Independenta de Budapesta. Debrecen rules! Un concert care mi-a cazut extrem de bine la ficat…mmmdaaaa, imediat va ginditi la alcooale? A fost o trecere in revista minunata in 2 ore si jumatate a carierei baietilor. Fara umbra nostalgiei (au fost si piese noi), o evenghelie dupa LUKACS.

Iar daca totul a inceput cu elan, nici ZIUA 0 nu a fost nula dpdv al evenimentelor: ROCK AGAINST RASCISM. Atitudine, mesaje citite de pe scena si proiectate pe ecranele gigant de linga SCENA MARE. Drepturile Omului. 10 ore pentru ca la 23 trebuie sa intre in repaus scenele mari. S-a incercat o continuare a Zilei Cantecului Maghiar…cantari si colaborari inedite, piese legendare…LGT, BILL, KORAL…singele insa apa nu se face nici chiar in astfel de momente liderul de la BEATRICE nu retine ca “maghiar” e substantiv si nu adjectiv, deci fara grade de comparatie…nationalistul tot nationalist ramine. Caramida se loveste zgomotos de piept. Hai sa simtim mai degraba Fero! Mi-au placut si cei de la TURBO sau duoul Novak-Geszti.

Mult mai elegante manifestarile de pe scena de WORLD-MUSIC. Ce deja-vu-uri aveam: KLB, BABOS PROJECT SPECIAL, LASZLO ATTILA & Friends…parca eram la Posticum! O narghilea la 2 m de mine imi colora olfactiv trairile. La un moment dat s-a ajuns la o formula largita cu vibrafoane si percutii. Era o echipa de fotbal care juca muzica de fuziune. Mici plimbari ca sa vad ce mai e cu superba piscina. Are “orar de VIP, ha-ha-ha…ca sa fim pusi la punct.

Accentul zilei a venit asa cum ma asteptam de la muzicienii indieni dintre care unii au cintat cu MILES. Spiritul sau a fost prezent. Narghileaua din dreapta mea a fost schimbata de o pipa fina. Nimic nu e intimplator. Borkum Riff, sau ce-o fi fost…Echipa de fotbal asiatica, erau vreo 11 si ei, si-a sustinut recitalul de peste 2 ore si jumatate aproape fara control! Maltratare mixeriala. Plutiri de minimum 10-15 minute cu evaziuni de percutie si tropetiste. V-am spus: MILES WAS THERE!

Si pentru ca JAZZLAND-ul nostru sa-mi revina, l-am prins si pe Balazs Elemer cu Szakcsi-Lakatos Bela pe scena mica de jazz, inspirat pusa chiar linga cea de world. Am mai ascultat un cvintet corect dupa care am tras oblonul cortului. Era cam 1 a.m. La 20 m de mine se dansa pe mese si pe YMCA -Village People…nu voi intelege niciodata cum de cei de pe malul celalalt al Dunarii (la multe sute de metrii) nu puteau avea somn usor cind eu l-am prestat zimbind, bucurindu-ma de lipsa reprizelor de ploaie din prima noapte…

Numaratoarea inversa s-a incheiat, de azi se intra in business. Impresii tot la 2 zile. Bilete pentru o zi gasiti la intrare: 10.500 Ft – aprox 35 de €, ca sa nu mai puneti intrebari impertinente. Pentru sfirsitul de saptamina va recomand de pe acum: PENDULUM, MANIC STREET PREACHERS si mai ales FAITH NO MORE.

Restul? E in titlu.