Samfest Jazz 2009

Spre rusinea noastra, nici nu am stiut de acest eveniment; i-am ratat pe Nicolas Simion, Larry Coryell si mai ales Alphonse Mouzon. Pacat.

Aldi, caruia ii multumim si pe aceasta cale, a fost insa acolo, ne-a oferit aceasta cronica spre gazduire si prezentare:

JOI

Festivalul a fost deschis de Nemez, o trupa formata din patru tineri secui si o unguroaica si care au cantat un fel de funk/folk/jazz (in ordinea influentelor). Folk maghiar, evident. Solista vocala este draguta dar nu prea e cantareata de jazz (poate ca nici nu doreste asta), violonistul/chitaristul este axat mai mult pe folk, cei care mai duceau uneori muzica spre jazz fiind organistul si bassistul. Probabil ca un bun cunoscator al folclorului secuiesc/unguresc ar fi stiut cat de mult improvizeaza si cat de bine. Nu e cazul meu.
A fost un show placut.

Au urmat localnicii de la Csaba Cserei Duo, care au incantat publicul.
Veteranul de 51 ani Csaba Cserei (baterist, percutionist, colaborator al lui Harry Tavitian, impreuna cu care a scos recent un CD, a cantat in tinerete si rock progresiv cu VOX-T din Miercurea Ciuc) impreuna cu un debutant de 16 ani (chitara) au sustinut un recital de percutie/chitara clasica.
Sonoritati clasice si orientale, uneori pe teme folk unguresti si romanesti a fost ceea ce au cantat ei. Spre deosebire de Nemez, aici folk-ul era abia simtit, muzica fiind de chitara clasica cu o nota orientala (datorita instrumentelor de percutie). Doar patru piese, printre care si o interesanta varianta (dar destul de greu de recunoscut) la Ave Maria.
Dupa cum am spus, publicul a fost incantat si a solicitat un bis dar, pentru ca duo-ul era constituit doar de doua saptamani, tot repertoriul lor era de 4 piese, asa ca au repetat una dintre ele.
A fost foarte frumos.

Ziua a fost incheiata de Nicolas Simion Trio.
Cel mai important reprezentant al diasporei romanesti (Nicolas Simion) impreuna cu chitaristul nr.1 al tarii din ultimii ani (Sorin Romanescu) si cu un exceptional baterist din Satu Mare (Dinu Simon), asa i-a prezentat Florian “Moshu” Lungu.

A fost un spectacol memorabil.
Cei trei au cantat un jazz pur (bop/bebop), folosind uneori teme din folclorul romanesc, dar muzica ramanand jazz si nu un fusion de folk si jazz, asa cum fac unii.
Au inceput cu cateva piese jucate (formularea lui Nicu Simion), au avut si bucati mai lirice dar si unele foarte eclectice, au cantat in trio, in duo si a fost si un solo al lui Romanescu. Toate piesele excelente dar parca “cea mai cea” a fost 15 June (de la ziua de nastere a lui Nicolas Simion), extrem de complexa, variata si care a avut si un solo de baterie la care Dinu Simon a facut si spectacol lovind la un moment dat tot ce ii statea in cale: suporti, scaune, podele, propriul corp.
Cei care ii stiau valoarea lui Nicolas Simion se asteptau la ceva nemaipomenit.

A fost un spectacol memorabil.
Parca am mai spus asta.

VINERI

Ziua a inceput cu Bohem Ragtime Jazz Band (Ungaria). Acestia au prezentat un agreabil spectacol de jazz traditional. Au cantat dixieland, new orleans, swing, ragtime, vocal jazz, au dansat si au mentinut buna dispozitie cu umor burlesc. A fost placut dar, cum mie imi place jazz-ul traditional dar in doze mici, am asteptat cu nerabdare intrarea celor trei americani.

Incheierea a fost apoteotica.
“80% din Europa va invidiaza pentru ce veti vedea in seara asta”, a spus Moshu.
Larry Coryell este unul dintre pionierii jazz-rock-ului si probabil in top10 al celor mai importanti chitaristi din jazz (din punctul de vedere al intrepretarii, compozitiilor si influentei).
Alphonse Mouzon, unul dintre principalii colaboratori ai lui Coryell, a cantat si cu Weather Report, Jeff Beck, Carlos Santana, Patrick Moraz si a fost socotit, pentru o vreme, cel mai rapid baterist din lume.
Joey DeFrancesco apare pe doua dintre albumele lui Miles Davis, a lucrat mult cu McLaughlin (in 1993 au fost impreuna in Romania) si este unul dintre virtuozii orgii Hammond B-3.

“Ce mai faci? Bine?” spuse cu accent ardelenesc, au fost primele cuvinte ale lui Coryell.

Au cantat jazz electric, care mergea uneori spre blues dar de cele mai multe ori spre fusion, o reinterpretare Sinatra (DeFrancesco vocal) si au fost si doua piese acustice solo ale lui Larry. A existat un moment fabulos: varianta lui Coryell la Boleroul lui Ravel.

Incredibili muzicieni. A fost un singur bis, si cu toate ca sala a aplaudat insistent, nu au mai cantat, dar a fost vizibila incantarea lui Mouzon (ultimul ramas pe scena) pentru aprecierea din partea publicului. In ziua urmatoare aveau concert in Finlanda.

cronica semnata de Benone Cristian alias Aldi

11 Comments

 1. Alexandru Seres

  Fir-ar, l-am ratat pe Alphonse Mouzon! Imi vine sa-mi trag pumni undeva (pe Coryell l-am vazut la Gyula). In urma cu vreo doi ani, la Samfest a fost si Al DiMeola (pe asta nu l-am scapat, din fericire).

 2. gabi b.

  bine ca aflam de festivaluri aflate la mii de km si nu ne uitam in ograda noastra. de altfel cine ar fi putut banui ca in Satu Mare se intimpla ceva?

  Si io l-am vazut pe Coryell la Gyula, a fost un concert exceptional, insa in combinatie cu Alphonse Mouzon banuiesc ca a fost demential.

  Eh, poate la anul…

 3. George Staicu

  cu promovarea e greu, greu de tot in Romania, suferim de sindromu ala, ombilico del mundo, daca stiu eu si inca cei cinci prieteni ai mei despre o manifestare de genu asta, e pacat sa spunem si la altii…
  macar stim cum a fost, multumim Aldi

 4. Alexei Ciprian

  Alexandru Mircea, cred ca te pripesti. In cazul de fata, sursa catre care ar trebui pus un link este certificatul de nastere sau buletinul de identitate al lui Aldi. So, relax and enjoy the music!

 5. Aldi

  Ma mir putin ca nu ati auzit de Samfest. A ajuns la editia cinci, iar incepand de la cea cu nr. 3 au fost acolo mereu mari vedete (Al di Meola in 2007, Trilok Gurtu si Billy Cobham anul trecut).

  Nici eu nu-s satmarean. Stau in Baia Mare, dar nu a fost an sa nu aud de acest festival. Poate ca informatia intre orase mai apropiate (70 km) circula mai usor (publicatiile electronice locale mai coopereaza).

  Anyway, festivalul este sustinut de Primarie. Poate e bine dar e si un punct vulnerabil. Oricand poate sa apara un politician care sa-l omoare. Poate daca prinde 8-10 editii sa nu-si mai permita nimeni sa faca asta.

 6. Alexei Ciprian

  Aldi, publicatiile electronice coopereaza de obicei atunci cand au de castigat ceva material. Organizatorii acestui festival trebuiau sa-si promoveze mai agresiv evenimentul dar in cazul asta, punctul vulnerabil de care vorbesti s-ar fi potentat, ca sa zic asa. Poate ca intr-un fel e mai bine ca astfel de evenimente sa ramana la un anumit nivel de notorietate care sa nu atraga “binevoitori” ce pot vedea in el si altceva decat ar fi normal.

 7. Jean-Henry Berevoescu

  Fenomenali, indeed – Coryell – Mouzon – deFrancesco. I’am prins anul trecut in Oakland (la vestitul Yoshi’s)…

  Ce mi-a atras atentia insa, nu este relatarea/cronica in sine, ci de cine este semnata: Benone Cristian. Dupa titlul saitului (Muzica de Vest), banuiesc ca sinteti undeva in Ardeal (Baia Mare?) si sper ca nu este pura coincidenta sa existe inca un Beno, in acea zona, pasionat de muzica buna.
  Puteti sa ma ajutati sa dau de el? Ideal ar fi o adresa de e-mail sau, mai simplu, spuneti-i sa imi dea un semn de viata la berevoescu@bluebottle.com sau berevoescu@gmail.com

  –bjh

Comments are closed.